ΑΦΑΙΡΕΣΗ TATTOO ΜΕ LASER

ΑΦΑΙΡΕΣΗ TATTOO ΜΕ LASER

ΑΦΑΙΡΕΣΗ TATTOO ΜΕ LASER: Το laser αυτό μπορεί και αντιμετωπίζει τα διαφορετικά χρώματα

Η αφαίρεση tattoo είναι μια εφαρμογή η οποία έχει αυξημένη απήχηση στις μέρες μας. Οι λόγοι μπορεί να είναι καθαρά επαγγελματικοί (υποψήφιοι σε στρατιωτικές σχολές-αστυνομία-λιμενικό ,αεροσυνοδοί) αλλά και κοινωνικοί. Πολλές φορές όμως το ίδιο το άτομο το μετανιώνει κάποια στιγμή στη ζωή του ή και αμέσως μετά την εφαρμογή εάν το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που φαντάζονταν.

Με την εξέλιξη των laser μπορούμε να προσφέρουμε σημαντική βοήθεια στο δύσκολο αυτό στόχο της αφαίρεσης του tattoo.

Αφαίρεση tattoo με εξειδικευμένα laser

Πριν την εποχή των laser στη δερματολογία, επιχειρούσαμε την αφαίρεση των tattoo με καταστροφικές μεθόδους όπως δερμοαπόξεση, ισχυρά χημικά πήλιγκ (TCA), κρυοθεραπεία , αλλά και χειρουργική εκτομή.

Τα laser έδωσαν μια νέα ώθηση στην συγκεκριμένη εφαρμογή. Με τη χρήση Q – Switched Νd YAG laser, laser ειδικά κατασκευασμένου για την αντιμετώπιση της χρωστικής (χρώμα) που περιέχει ένα τατουάζ, είναι δυνατή η αντιμετώπιση σχεδόν όλων των χρωμάτων τατουάζ, χωρίς να προκληθούν εγκαύματα ή αντιαισθητικές ουλές στο δέρμα του ασθενούς.

Το laser αυτό μπορεί και αντιμετωπίζει επιλεκτικά τα διαφορετικά χρώματα, από τα οποία μπορεί να αποτελείται ένα τατουάζ , αφήνοντας ανέπαφους τους παρακείμενους ιστους με μια διαδικασία που λέγεται επιλεκτική φωτοθερμόλυση (σε αντίθεση με τα μη εξειδικευμένα laser π.χ. χειρουργικά laserCO2, fractional, laser ανάπλασης δέρματος, laserAlexandrite κλπ.) Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Το Q – Switched YAG laser παράγει ακτίνα φωτός, η οποία απορροφάται επιλεκτικά από τους κόκκους της χρωστικής του τατουάζ. Αυτό προκαλεί την διάσπαση της χρωστικής σε μικροσκοπικά κομμάτια, τα οποία αναγνωρίζονται από τα αμυντικά κύτταρα του οργανισμου (φαγοκυτταρώνονται ) και στη συνέχεια αποβάλλονται βραδέως μέσω της λεμφικής οδού (φυσική οδός απομάκρυνσης άχρηστων στοιχείων από τον οργανισμό). Η διαδικασία απαιτεί κάποιες εβδομάδες , για το λόγο αυτό απαιτούνται παραπάνω από μία συνεδρίες.

 

Πόσο χρόνο διαρκεί μια συνεδρία αντιμετώπισης τατουάζ με χρήση QSwitchedYAGlaser;

Η διάρκεια της εφαρμογής είναι συνήθως 15 έως 30 λεπτά και εξαρτάται από το μέγεθος του τατουάζ. Σε αυτόν τον χρόνο θα πρέπει να προσθέσουμε άλλα 30-45 λεπτά αν προηγηθεί τοπική αναισθησία με χρήση αναισθητικής κρέμας ξυλοκαίνης.

Είναι η θεραπεία επώδυνη;

Με την χρήση τοπικής αναισθησίας ασθενής αισθάνεται μόνο μικρά τσιμπηματάκια στην επιφάνεια του δέρματος, που συνήθως δεν επώδυνα. Η τοπική αναισθησία μπορεί να γίνει με χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας, αν και συνήθως προτιμούμε την ενέσιμη ξυλοκαίνη (μόνη της ή μαζί με αδρεναλίνη) η οποία έχει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα και άμεση έναρξη δράσης

Πολλές φορές παράλληλα με την εφαρμογή του laser χρησιμοποιούμε ψυχρό αέρα που παρέχεται από το cryo6 zimmer και προσφέρει επιπλέον αναισθησία στην περιοχή που γίνεται η εφαρμογή

Οδηγίες που δίνουμε πρίν την εφαρμογή αφαίρεσης tattoo με laser

Να αποφευχθεί η έκθεση στον ήλιο ή σε τεχνητές πηγές φωτός (σολάριουμ) για τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Αν η περιοχή όπου βρίσκεται το tattoo καλύπτεται από τρίχες, να ξυρίσουμε την περιοχή την προηγούμενη ημέρα.

Τι βλέπουμε αμέσως μετά τη θεραπεία; Οδηγίες για μετά την εφαρμογή.

Το τμήμα του δέρματος που περιέχει το τατουάζ ελαφρά πρήζεται προσωρινά για μια-δύο ώρες, αμέσως μετά την θεραπεία και μπορεί να δημιουργηθούν λευκωπός αποχρωματισμός και μικρές φουσκαλίτσες με ελάχιστο οροαιματηρό περιεχόμενο οι οποίες στη συνέχεια θα σχηματίσουν κρούστες (αυτές οι κρούστες περιέχουν και μέρος από την χρωστική του tattoo. Δεν πρέπει να τις απομακρύνουμε με βία γιατί υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας ουλής).

Αποφεύγουμε να βρέξουμε την περιοχή για τις πρώτες 24-48 ώρες ενώ μετά κάνουμε ντουζ με προσοχή ώστε να μην τραυματίσουμε την περιοχή (η οποία περιέχει κρούστες).

Με τη χρήση κατάλληλης αντιβιοτικής-αντιφλεγμονώδους αλοιφής, ο ερεθισμός του δέρματος υποχωρεί μέσα στις επόμενες ημέρες και διευκολύνεται η διαδικασία της επούλωσης με υγρασία (moisthealing). Τις πρώτες ημέρες κλείνουμε και την περιοχή με επίθεμα (αυτό είναι απαραίτητο για τις πρώτες 72 ώρες ,ενώ μετά μπορούμε να αφήσουμε την περιοχή ανοικτή). Ακολουθεί η χρήση μια ενυδατικής-αναπλαστικής αλοιφής για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη συνεδρία. Βλέπουμε το χρώμα του τατουάζ να σβήνει σταδιακά και η υφή του δέρματος να αποκαθίσταται πλήρως. Τότε είμαστε έτοιμοι για την επόμενη συνεδρία (χρονικό διάστημα περίπου 4 εβδομάδων)

Κατά την διάρκεια της επούλωσης καλό είναι να αποφεύγουμε τα πολύ στενά ρούχα στην περιοχή για αποφυγή τριβής. Επίσης, αποφεύγουμε τη χρήση αρωμάτων στην περιοχή καθώς και οτιδήποτε προσφέρει έντονη ζέστη (πολύ ζεστό νερό στο μπάνιο, σάουνα-χαμάμ, ηλιοθεραπεία ή σολάριουμ και φυσικά την κολύμβηση σε θάλασσα ή πισίνα (αποφυγή μουλιάσματος)

Πόσες θεραπείες χρειάζονται συνολικά; Και σε ποια χρονικά μεσοδιαστήματα?

Αυτό εξαρτάται από την το είδος της χρωστικής (ποιότητα αλλά και χροιά χρώματος) , την ποσότητα της χρωστικής αλλά και το βάθος που έχει τοποθετηθεί μέσα στο δέρμα. Ερασιτεχνικά τατουάζ μπορεί να χρειάζονται τέσσερις- έξι συνεδρίες αν έχει χρησιμοποιηθεί μία σωστή βιο-διασπώμενη χρωστική επιφανειακά, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που το χρώμα δεν υποχωρούσε με την εφαρμογή γιατί ήταν ακατάλληλη η χρωστική (μελάνη που περιέχει ιόντα μετάλλων). Τα επαγγελματικά τατουάζ μπορεί να χρειαστούν έξι με οκτώ θεραπείες και μερικές φορές περισσότερες. Μαύρα και μπλέ χρώματα στα τατουάζ ανταποκρίνονται καλύτερα, ενώ κόκκινα σβήνουν πιο αργά ,πράσινα τατουάζ σβήνουν ακόμα πιο αργά και δύσκολα και μπορεί να χρειαστούν περισσότερες θεραπείες. Το κίτρινο χρώμα των τατουάζ δεν ανταποκρίνεται επίσης εύκολα. Μερικές φορές, η χρωστική των τατουάζ μπορεί να είναι τοποθετημένη τόσο βαθιά στο δέρμα, που είναι αδύνατο για το σώμα να την απομακρύνει τελείως, αν και μπορεί να επιτευχθεί σημαντική εξασθένιση του χρώματος.

Τα παλιά τατουάζ (άνω της 5ετίας) στα οποία το χρώμα έχει ξεθωριάσει απαιτούν λιγότερες συνεδρίες απ ότι ένα νέο με ζωντανά χρώματα.

Μετά τη θεραπεία αντιμετώπισης τατουάζ με χρήση laser επιστρέφω αμέσως στις δραστηριότητες μου?

Μετά την εφαρμογή μπορεί να επανέλθει αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες με πολύ μικρή φροντίδα της περιοχής όπου έγινε η εφαρμογή.

Αποφεύγουμε να βρέξουμε την περιοχή για τις πρώτες 24-48 ώρες ενώ μετά κάνουμε ντουζ με προσοχή ώστε να μην τραυματίσουμε την περιοχή (η οποία περιέχει κρούστες). Χρησιμοποιούμε αντιβιοτική-αντιφλεγμονώδή αλοιφή για τις πρώτες 72 ώρες με την περιοχή κλειστή με ειδικό επίθεμα (για αποφυγή επιμολύνσεων). Στη συνέχεια μπορούμε να έχουμε την περιοχή ανοικτή και χρησιμοποιούμε μια ενυδατική-αναπλαστική αλοιφή για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη συνεδρία

Ποιες είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να συμβούν μετά την εφαρμογή;

Η περιοχή όπου έγινε η συνεδρία αφαίρεσης tattoo με laser είναι μια περιοχή που έχει δεχτεί μικροτραυματισμό και άρα βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη επιμολύνσεων. Επίσης στην ίδια περιοχή μπορεί να αναπτυχθεί μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση (λεκές) κάτι που παρατηρείται συχνότερα σε άτομα με σκούρο χρώμα δέρματος ή υπομελάγχρωση (λευκή κηλίδα). Επίσης σε άτομα που έχουν την προδιάθεση να κάνουν υπερτροφικές ουλές και χηλοειδή η θεραπεία αφαίρεσης tattoo με laser ενέχει και αυτόν τον κίνδυνο (που είναι βέβαια πολύ μικρότερος συγκριτικά με τις κλασικές καταστροφικές μεθόδους όπως δερμοαπόξεση).

Μετά τη θεραπεία αντιμετώπισης τατουάζ με χρήση QSwitchedYAGlaser, υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης ουλής στο δέρμα?

Με τη χρήση του εξειδικευμένου αυτού τύπου laser, η πιθανότητα δημιουργίας ουλής είναι εξαιρετικά χαμηλή αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως. Σε αυτό το σημείο καθοριστικό ρόλο παίζει να τηρηθούν σωστά οι οδηγίες που δίνουμε για μετά την εφαρμογή laser (όπως να μην πειράζουμε τις κρούστες που δημιουργούνται αμέσως μετά την θεραπεία). Σε άτομα που έχουν από το ιστορικό τους την προδιάθεση για δημιουργία υπερτροφικών ουλών και χηλοειδών, είτε αποφεύγουμε να κάνουμε την εφαρμογή ,είτε ακολουθούμε πιο συντηρητικές ρυθμίσεις, οπότε θα χρειαστούμε περισσότερες θεραπευτικές συνεδρίες.

Γιατί να επιλέξω το δερματολογικό ιατρείο του Δρ. Καλοκασίδη “Derma Science Clinic” για την αφαίρεση tattoo μου?

Στο ιατρείο μας διαθέτουμε το πιο σύγχρονο και εξελιγμένο Q – Switched Nd YAG laser 1064/532nm (KTP) το Q-Clear του Αμερικάνικου κολλωσού των laser της LightAge. Επίσης, έχουμε μεγάλη εμπειρία στη συγκεκριμένη εφαρμογή. Σε περιπτώσεις όπου το tattoo περιέχει δύσκολα χρώματα (πράσινο, κοκκινο, κίτρινο) πραγματοποιούμε μια δωρεάν δοκιμαστική συνεδρία σε ένα τμήμα του tattoo για να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί κατά την εφαρμογή.

Ακολουθούν φωτογραφίες ασθενούς του δερματολογικού μας ιατρείου σε όλη την πορεία της αφαίρεσης του τατουάζ:

 

DSC00629

Πως δρουν τα συγκεκριμένα εξειδικευμένα laser;
Το Q – Switched YAG laser παράγει ακτίνα φωτός, η οποία απορροφάται μονάχα από τους κόκκους της χρωστικής, από την οποία αποτελείται ένα τατουάζ. Αυτό προκαλεί την διάσπαση της χρωστικής σε μικροσκοπικά κομμάτια, τα οποία αποβάλλονται από το σώμα του ατόμου, καθώς φαγοκυτταρώνονται.

Πόσο χρόνο διαρκεί μια συνεδρία αντιμετώπισης τατουάζ με χρήση Q – Switched YAG laser;
Η διάρκεια της θεραπείας είναι συνήθως 15 έως 30 λεπτά και εξαρτάται από το μέγεθος του τατουάζ.

Η θεραπεία είναι επώδυνη;
Ο ασθενής αισθάνεται μικρά χτυπήματα στην επιφάνεια του δέρματος, που συνήθως δεν είναι επώδυνα ιδιαίτερα μετά την χρήση της τοπικής αναισθητικής κρέμας.

Τι βλέπουμε αμέσως μετά τη θεραπεία;
Το τμήμα του δέρματος που περιέχει το τατουάζ πρήζεται ελαφρώς, αμέσως μετά την θεραπεία και μπορεί να δημιουργηθούν μικρές κρούστες. Με τη χρήση κατάλληλης αντιβιοτικής αλοιφής, ο ερεθισμός του δέρματος υποχωρεί γρήγορα και το χρώμα του τατουάζ σβήνει σταδιακά σε χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Πόσες θεραπείες χρειάζονται συνολικά;
Αυτό εξαρτάται από την ποσότητα της χρωστικής και το βάθος που έχει τοποθετηθεί μέσα στο δέρμα. Ερασιτεχνικά τατουάζ συνήθως χρειάζονται δυο με τέσσερις θεραπείες σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, η μια από την άλλη, ενώ τα επαγγελματικά τατουάζ μπορεί να χρειαστούν έξι με οκτώ θεραπείες και μερικές φορές περισσότερες.

 

Ένα τατουάζ μπορεί να εξαφανιστεί πλήρως από το δέρμα;

Σε πολλές περιπτώσεις, ναι. Μπλε, μαύρα και κόκκινα τατουάζ ανταποκρίνονται καλύτερα, ενώ πράσινα τατουάζ σβήνουν πιο αργά και μπορεί να χρειαστούν περισσότερες θεραπείες. Το κίτρινο χρώμα των τατουάζ δεν ανταποκρίνεται, επίσης, εύκολα. Μερικές φορές, η χρωστική των τατουάζ μπορεί να είναι τοποθετημένη τόσο βαθιά στο δέρμα, που είναι αδύνατο για το σώμα να την απομακρύνει τελείως, αν και μπορεί να επιτευχθεί σημαντική εξασθένιση του χρώματος.

Μετά τη θεραπεία αντιμετώπισης τατουάζ με χρήση Q – Switched YAG laser, υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης ουλής στο δέρμα;
Με τη χρήση του εξειδικευμένου αυτού τύπου laser, η πιθανότητα δημιουργίας υπερτροφικής ουλής είναι εξαιρετικά χαμηλή αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως.

Η συγκεκριμένη θεραπευτική αντιμετώπιση απαιτεί κάποιο χρόνο ανάρρωσης από τον ασθενή;
Όχι, ο ασθενής μπορεί να επανέλθει αμέσως μετά τη θεραπεία, στις καθημερινές του δραστηριότητες.
“Η αφαίρεση των tattoo ήταν πάντα ένα δύσκολο αντικείμενο. Τώρα πλέον με εξειδικευμένα laser όπως είναι το Q switched Nd Yag – χρησιμοποιώ το μηχάνημα το Q Clear της Lightage κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας παραγωγής laser. Είναι εξειδικευμένο  μηχάνημα για αφαίρεση tattoo. Η αφαίρεση των tattoo γίνεται με τοπική αναισθησία έτσι ώστε ο ασθενής να μην αισθάνεται καθόλου πόνο και απαιτούνται 4 με 5 συνεδρίες για ένα τέλειο αποτέλεσμα οι οποίες γίνονται σε χρονικό διάστημα 20 – 25 ημερών. Βλέπουμε ότι σταδιακά το χρώμα του tattoo εξασθενεί, καθώς αυτό που κάνει το laser είναι να σπάει την χρωστική σε μικρότερα κομματάκια τα οποία θα φαγοκυτταρώσει και θα απομακρύνει ο ίδιος ο οργανισμός. Σε πολύ δύσκολα περιστατικά έχουμε τη δυνατότητα να συνδυάσουμε κι ένα ακόμα laser το οποίο φημίζεται για την απομάκρυνση των δύσκολων χρωμάτων. Δύσκολα χρώματα είναι το κόκκινο και το πράσινο. Τον Αλεξανδρίτη πάλι της Lightage το LPX. Το οποίο σε ειδική ρύθμιση μπορεί να δουλέψει και για αφαίρεση tattoo.”

[gravityform id=”4″ name=”Περισσότερες Πληροφορίες” title=”false” ajax=”true”]