Μεγάλη έξαρση στις μωβ μέδουσες – Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσουν

Μεγάλη έξαρση στις μωβ μέδουσες – Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσουν

Την προσοχή των λουόμενων για τις μωβ μέδουσες εφιστά το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας τονίζοντας ότι όταν τις βλέπουμε, δεν μπαίνουμε στη θάλασσα.

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο και το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν.

Συμπτώματα σε περίπτωση επαφής:

  • Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας που σας κέντρισε.
  • Ναυτία
  • Πτώση πίεσης
  • Ταχυκαρδία
  • Κεφαλαλγία
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Σπασμός των βρόγχων
  • Δύσπνοια

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως : υπόταση , βράχος φωνής , εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα ,διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης , έμετος, είναι επιβεβλημένη η ΑΜΕΣΗ διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέδουσα:

  1. Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Προσοχή! όχι με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.
  2. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. 
  3. Μην κάνετε χρήση από: ξύδι, γλυκό νερό, οινόπνευμα ή αμμωνία, γιατί η συγκεκριμένη μέδουσα αδρανοποιείται με αλκαλικό διάλυμα και όχι με όξινο.
  4. Mην τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος με επιδέσμους
  5. Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα. Χρησιμοποιείστε μια σακούλα με πάγο (μέσα σε κάποιο περίβλημα για να αποφύγουμε την επαφή με το γλυκό νερό).
  6. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά. Αυτό θα σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από τα κύτταρα των κεντριών που έχουν μείνει στο δέρμα.
  7. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή ένα φαρμακοποιό για να σας προμηθεύσει με κάποια κορτιζονούχο κρέμα ή αντισταμινικό χάπι.
  8. Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο νοσοκομείο ή να επισκεφθείτε κάποιο Κέντρο Υγείας.