Θεραπείες στην περιοχή γύρω από τα μάτια

Marma Therapy. Ayurveda Eyes Treatment (Urdhaw and Adhoakshi)

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗΡΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΒΛΕΜΜΑΤΟΣ

Στην καθημερινότητα μας οι εκφράσεις του προσώπου μας περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό την περιοχή γύρω από τα μάτια. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς το όριο ελαστικότητας του δέρματος έχει ξεπεραστεί εγκαθίστανται μόνιμες ρυτίδες οι οποίες είναι πλέον εμφανείς και σε ηρεμία δηλαδή όταν το πρόσωπο είναι ανέκφραστο. Η κληρονομικότητα παίζει πρωτεύοντα ρόλο καθώς άτομα με λεπτό και ξηρό δέρμα θα αναπτύξουν πολύ γρηγορότερα εκφραστικές ρυτίδες ηρεμίας (το όριο ελαστικότητας του δέρματος είναι πολύ χαμηλό) αλλά το DNA μας καθορίζει και την ανατομία της περιοχής (πχ άτομα με ισχυρούς περιοφθαλμικούς μυς ή ισχυρούς μυς στην περιοχή του μεσόφρυου θα αντιμετωπίσουν γρηγορότερα περιοφθαλμικές ρυτίδες).

Η κληρονομικότητα παίζει τον κύριο ρόλο και στην εμφάνιση των «μαύρων κυκλων» που αποσχολούν πάρα πολλους ασθενείς και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οικογενείς (παρατηρούνται σε πολλά μελη της οικογένειας), ενώ άλλοι παράγοντες θεωρούνται δευτερεύοντες (συνήθειες καθημερινής φροντίδας του δέρματος, εκθεση στον ήλιο).

Στις ανατομικές αλλαγές που συμβαίνουν καθώς μεγαλώνουμε ηλικιακά είναι η απώλεια όγκου στην περιοφθαλμική περιοχή και ειδικά στην περιοχή της κάτω βλεφαρικής αύλακας, εσωτερικά και κάτω από το μάτι που αποκαλείται «κοιλάδα δακρύων ή tear trough» γιατί εκεί τρέχουν τα δάκρυα παράλληλα με την μύτη μας. Η απώλεια όγκου οφείλεται στην σταδιακή απώλεια λιπώδους ιστού και ενώ δεν περιέχει χρωστική δίνει την εικόνα «μαύρων κύκλων» λόγω σκίασης

Απώλεια όγκου παρατηρείται επίσης στην κροταφική περιοχή η οποία επηρεάζει καθώς προκαλεί πτώση της ουράς του φρυδιού. Επίσης η μείωση των επιπέδων υγρασίας και ελαστικότητας του δέρματος θα οδηγήσει στην εμφάνιση λεπτών ρυτίδων οι οποίες γίνονται πρώτα εμφανείς κάτω από τα μάτια όπου το δέρμα είναι λεπτότερο ,αλλά και ρυτίδων γύρω από τα μάτια στην περιοχή που είναι γνωστή ως «πόδι της χήνας».

Η καθημερινή φροντίδα του δέρματος με εφαρμογή αντιγηραντικών κρεμών, λευκαντικών ή ενυδατικών κρεμών ειδικών για την περιοφθαλμική περιοχή παίζει και αυτήν ένα σημαντικό ρόλο στην έκβαση της γήρανσης στην περιοφθαλμική περιοχή.

Τέλος η έκθεση στον ήλιο , ιδιαιτερα χωρίς προφύλαξη (γυαλιά ηλίου, αντιηλιακές κρέμες) ενισχύει την διαδικασία της γήρανσης του δέρματος σε όλο το πρόσωπο (φωτογήρανση) αλλά ιδιαίτερα στην περιοφθαλμική περιοχή όπου το δέρμα είναι πιο ευαισθητο

Ακόμα και διατροφικοί παράγοντες και το κάπνισμα παίζουν ρόλο στην πρόωρη γήρανση του δέρματος γενικότερα και ειδικότερα της περιοφθαλμικής περιοχής.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΟΤΟΧ για διόρθωση στο πόδι της χήνας και λεπτών ρυτίδων κάτω από το μάτι

Η βοτουλινική τοξίνη είναι η θεραπεία εκλογής για την δίορθωση των ρυτίδων που βρίσκονται γύρω από τα μάτια στην περιοχή που είναι γνωστή ως «πόδι της χήνας». Όταν έχουμε προλάβει να επέμβουμε εγκαιρως πριν οι ρυτίδες αυτές γίνουν πολύ βαθιές (γιατί όσο αναβάλλουμε την αντιμετώπιση και παρατείνεται η λειτουργία των εκφραστικών μυών της περιοχής, οι ρυτίδες αυτές βαθαίνουν) η αποκατάσταση είναι πλήρης μονο με την εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης.  Αν είναι πολύ βαθιές θα έχουμε μια βελτίωση 50-70% με την εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης και αν επιθυμούμε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα θα πρέπει να συμπληρώσουμε με εφαρμογη υαλουρονικού οξέως.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ στην περιοφθαλμική περιοχή.

H απώλεια όγκου σε αυτήν την περιοχή οφείλεται κυρίως στην απώλεια λίπους. Το λίπος είναι αυτό που γεμίζει την οφθαλμική κοιλότητα, υποστηρίζει και διατηρεί σφριγηλο το δέρμα στην περιοχή. Αυτή η απώλεια γίνεται ιδιαίτερα εμφανής στην περιοχή εσωτερικά και κάτω από το μάτι που αποκαλείται «tear trough». Η απώλεια όγκου εχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση λεπτών ρυτίδων, εμφάνιση ή επιδείνωση των «μαύρων κύκλων» αλλά και δημιουργία «σακούλας» στην περιοχή κάτω από το μάτι (εδώ θα πρέπει να κάνουμε διαφορική διάγνωση με τις περιπτώσεις που η σακούλα οφείλεται σε λεμφική στάση και κατακράτηση υγρών ή σε ορισμένα πρόσωπα στην συσσώρευση λίπους στην περιοχή)

Επίσης το σχήμα της οφθαλμικής κοιλότητας αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε καθώς συμβαίνει απορρόφηση και υποχώρηση των οστών της περιοχής του οφθαλμικού κόγχου γεγονός που δίνει την εντύπωση ότι το μάτι εισέρχεται προς τα πίσω (δυστυχώς δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτές τις αλλαγές των οστών).

Η τοποθέτηση ενέσιμου υαλουρονικού στην περιοχή βοηθά στην αποκατάσταση του όγκου που έχει χαθεί με άμεση διόρθωση των λεπτών ρυτίδων και του «tear trough». Επίσης μειώνει σημαντικά την εμφάνιση των «μαύρων κύκλων» και «σακούλων» στην περιοχή κάτω από το μάτι

Επίσης η διόρθωση με ειδικό υαλουρονικό και η προσθήκη όγκου στην περιοχή των ζυγωματικών («μήλα») διορθώνει σημαντικά της λεπτές ρυτίδες της περιοφθαλμικής , ενώ υπάρχει ταυτόχρονα και το όφελος της δίορθωσης της ρινοπαρειακής αύλακας και της πτωσης που παρατηρείται στο περίγραμμα της κάτω γνάθου.

Επιπλέον στην περίπτωση που οι ρυτίδες στην περιοχή του «ποδιού της χήνας» είναι ιδιαίτερα βαθιές και η εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης δεν μπορεί να προσφέρει πλήρη διόρθωση, η συμπληρωματική δίορθωση με υαλουρονικό προσφέρει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ βοτουλινικής τοξίνης για ανόρθωση του φρυδιού

Με την εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνηςστην περιοχή του μεσόφρυου (ανάμεσα στα φρύδια) εκτός από την δίορθωση των δυο καθετων ρυτίδων που είναι γνωστές ως «ρυτίδες συνοφρύωσης» πετυχαίνουμε και ανόρθωση της κεντρικής μοιρας (κεφαλής) του φρυδιού. Με την εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης στο τελείωμα (ουρά) του φρυδιού πετυχαίνουμε ανόρθωση της περιοχής αυτής. Τελος με μικρές διορθώσεις στο ανώτερο τμήμα του μετώπου εκτός από την θεραπεία των οριζόντιων ρυτίδων («ρυτίδες άρνησης») πετυχαίνουμε και ανόρθωση της κεντρικής μοίρας «σωμα του φρυδιού». Για επιπλέον βελτίωση του σχήματος του φρυδιού μπορούμε να διορθώσουμε την απώλεια όγκου της κροταφικής περιοχής με την χρήση ειδικού υαλουρονικού. Τέλος ειδική εφαρμογή στο μέτωπο τα νήματα PDO μπορούν να συνεισφέρουν και στην ανόρθωση του φρυδιού

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΥΤΟΛΟΓΗΣ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ PRP στην περιοφθαλμική περιοχή για αντιγήρανση και θεραπεία μαυρων κύκλων

Η θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma) βασίζεται στη χρησιμοποίηση αυξητικών παραγόντων του ίδιου του ασθενούς οι οποίοι απελευθερώνονται από τα αιμοπετάλια που περιέχονται στο αίμα. Οι αυξητικοί παράγοντες διεγείρουν τους ινοβλάστες του δέρματος ώστε να παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο σύσφιξη στο δέρμα καθώε και ένα πιο παχύ και ποιοτικό δέρμα. Επίσης ενεργοποιούνται τα κύτταρα του δερματος στην παραγωγή ενδογενούς υαλουρονικού το οποίο κατακρατά μόρια νερού προσφέροντας ενυδάτωση στο δέρμα. Επιπλέον επανεργοποιούν τα ενήλικα αδρανή βλαστοκύτταρα της περιοχής, ενεργοποιούν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της περιοχής με αποτέλεσμα την καλύτερη αιμάτωση της περιοχής

Η θεραπεία PRP γίνεται ενέσιμα αλλά μπορεί να συνοδεύει και να συμπληρώνει μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο μικροτραυματισμού η οποία γίνεται στην περιοφθαλμική περιοχή (microneedling, fractional laser CO2, νηματα PDO, PLEXR) δίνοντας ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην εφαρμογή (λόγω των αυξητικών παραγόντων) και προσφεροντας πολύ ταχύτερους χρόνους αποθεραπείας.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ FRACTIONAL LASER CO2 στην περιοφθαλμική περιοχή για αντιγήρανση και εξαλειψη λεπτών ρυτίδων

Το fractional CO2 laser σε χρήση fractional κάνει επιλεκτική σάρωση όλης της επιφάνειας του δέρματος την οποία θέλουμε να βελτιώσουμε δημιουργώντας «μικροθερμικές θεραπευτικές ζώνες”.  Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και αποτελώντας  ταυτόχρονα ένα πολύ ισχυρό ερέθισμα για ανανέωση του δέρματος. Επιτυγχάνεται νέα επιδερμίδα, καλύτερης ποιότητας, με λιγότερες ατέλειες και σημεία γήρανσης όπως ρυτίδες.

Επιπλέον πλεονεκτεί σαν θεραπεία έναντι των μεσαίων και βαθιών χημικών peeling γιατί έχει πολύ μικρότερο χρόνο αποθεραπείας .Αντιθέτως τα βαθιά χημικά πηλιγκ  έχουν πολύ μεγαλύτερο χρόνο αποθεραπείας, μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τον ασθενή ενώ το αποτέλεσμα  αμέσως μετά την εφαρμογή πολλές φορές τρομάζει.

Η συγκεκριμένη θεραπεία ενισχύεται και ως αποτέλεσμα και έχει ταχύτερους χρόνους αποθεραπείας όταν συνδυάζεται στην ίδια συνεδρία με αυτόλογη μεσοθεραπεία prp το οποίο γίνεται ενεσιμα στην ίδια περιοχή

ΕΦΑΡΜΟΓΗ PLEXR στην περίσσεια του δέρματος του άνω βλεφάρου για «μη χειρουργική βλεφαροπλαστική»

Η μη χειρουργική βλεφαροπλαστική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναζωογόνηση και την άμεση σύσφιξη του δέρματος γύρω από την περιοχή των ματιών, βελτιώνοντας την εμφάνιση του δέρματος, συρρικνώνοντας τις αντιαισθητικές “σακούλες” και ανύψωνοντας και “ανοίγοντας” το μάτι. Είναι κατάλληλη θεραπεία για άτομα με περίσσεια δέρματος στα βλέφαρα που θέλουν να αποφύγουν την χειρουργική βλεφαροπλαστική.

Η θεραπεία βλεφαροπλαστικής «πλάσματος» λειτουργεί δημιουργώντας μια σειρά από μικροζώνες τραυματισμού (μικροσκοπικές κουκκίδες πάνω στο δέρμα), οι οποίες προκαλούν μια άμεση συστολή και σύσφιξη των ινών του δέρματος για να δημιουργηθεί μια ανυψωτική (lifting), αναδιαμορφωτική (remodeling) και αναζωογονητική (rejuvenation) δράση. H επίδραση της τεχνολογίας πλάσματος περιορίζεται στα επιφανειακά κύτταρα του δέρματος που ονομάζονται «κερατινοκύτταραν», χωρίς να καταστρέφονται οι υποκείμενοι ιστοί.

Η συγκεκριμένη θεραπεία ενισχύεται και ως αποτέλεσμα και έχει ταχύτερους χρόνους αποθεραπείας όταν συνδυάζεται στην ίδια συνεδρία με αυτόλογη μεσοθεραπεία prp το οποίο γίνεται ενεσιμα στην ίδια περιοχή

Όπως με κάθε θεραπεία, θα πρέπει να προηγηθεί διεξοδική συμβουλευτική με το γιατρό για να δούμε αν αυτή είναι η σωστή λύση για εσάς.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΗΜΑΤΩΝ PDO στην περιοφθαλμική περιοχή

Στην εφαρμογή αυτή χρησιμοποιούμε πλήρως απορροφήσιμα μονόκλωνα ή screw νήματα PDOμικρού μήκους με πολύ λεπτή βελόνα, λόγω του ότι το δέρμα της περιοχής είναι πολύ λεπτό με πολύ πλούσια αγγείωση. Τα νήματα αυτά τοποθετούνται με τέτοιον τρόπο ώστε να σχηματιστεί ένα πλέγμα το οποίο υποστηρίζει την περιοφθαλμική περιοχή η οποία βρίσκεται διαρκώς υπο την επίδραση δυνάμεων από τους μυς κατά την εκφραστικότητα.  Επιπλέον τα νήματα αυτά με την διαδικασία της «αντίδρασης ξένου σώματος» προκαλούν το δέρμα να παράγει δικές του κολλαγόνες και ελαστικές ίνες οι οποίες περιβάλλουν το νήμα που τοποθετήθηκε και το ενισχύουν. Ετσι ενισχύεται η αρχική ανατομική υποστήριξη της περιοχής από το νήματα.

H εφαρμογή νημάτων πλέγματος υποστήριξης PDO  στην περιοφθαλμική περιοχή προσφέρει σημαντική επιπρόσθετη βελτίωση καθώς και μεγαλύτερη διάρκεια αποτελέσματος στην αρχική εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης και υαλουρονικου.

Επίσης, εφαρμόζουμε τα νήματα υποστήριξης ως μονοθεραπεία σε περιπτώσεις που δεν επιθυμούν να κάνουν εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης ή υαλουρονικού, οπότε προσφέρουμε με τα νήματα σημαντική ανατομική υποστήριξη στην περιοχή.

Με ειδική εφαρμογή στο μέτωπο τα νήματα PDO μπορούν να συνεισφέρουν και στην ανόρθωση του φρυδιού

Η εφαρμογή νημάτων μπορεί να συνδυαστεί και με εφαρμογή αυτόλογης μεσοθεραπείας PRP η οποία ενισχύει σημαντικά το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΚΥΚΛΩΝ

Το πρόβλημα των «μαύρων κύκλων» (ιατρικά αποκαλείται πρωτοπαθής περιοφθαλμική υπερμελάχρωση) οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς παράγοντες και είναι συχνότερο σε ανθρώπους με πολύ λεπτό δέρμα σχεδόν διαφανές δέρμα στα κάτω βλέφαρα, χωρίς αρκετό υποδόριο λίπος σε συνδυασμό με αυξημένη υποδερμιδική αγγείωση. Το αποτέλεσμα είναι να διακρίνεται το υποδόριο πλέγμα αγγείων , προσδίδοντας μια σκούρα μπλέ-μωβ απόχρωση στην επιδερμίδα η οποία μεταφράζεται ως μια ταλαιπωρημένη, «άυπνη», λυπημένη ή γερασμένη όψη.  Βέβαια όταν κάποιος δεν κοιμάται αρκετά, το πρόβλημα επιδεινώνεται, γιατί δεν γίνεται καλή αιμάτωση στην περιοχή. Το ίδιο συμβαίνει και τις ημέρες της «περιόδου». Οπότε προτείνουμε επαρκή ύπνο (ιδανικά πρέπει να κοιμάται ο ασθενής με ελαφρά ανασηκωμένο κεφάλι ώστε να διευκολύνεται η παροχέτευση λεμφου-υγρών από την περιοχή των κάτω βλεφαρων) και σωστή διατροφή (αποφυγή αλατιού, τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες και επαρκής πρόσληψη νερού) , διακοπή του καπνίσματοςλογική χρήση αλκοόλ σε συνδυασμό με τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε:

Αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP: Η θεραπεία PRP βασίζεται στη χρησιμοποίηση αυξητικών παραγόντων του ίδιου του ασθενούς οι οποίοι απελευθερώνονται από τα αιμοπετάλια που περιέχονται στο αίμα. Οι αυξητικοί παράγοντες διεγείρουν τους ινοβλάστες του δέρματος ώστε να παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο σύσφιξη στο δέρμα και ένα πιο παχύ και ποιοτικό. Επίσης ενεργοποιούνται τα κύτταρα του δερματος στην παραγωγή ενδογενούς υαλουρονικού το οποίο κατακρατά μόρια νερού προσφέροντας ενυδάτωση στο δέρμα. Το πιο παχύ και ποιοτικό δέρμα καθιστά λιγότερο ορατά τα αγγεία του δέρματος με αποτέλεσμα την βελτίωση στην εικόνα των μαύρων κύκλων. Η θεραπεία PRP γίνεται ενέσιμα αλλά μπορεί να συνοδεύει και να συμπληρώνει μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο μικροτραυματισμού η οποία γίνεται στην περιοφθαλμική περιοχή (microneedling, fractional laser CO2, νηματα PDO, PLEXR) δίνοντας ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην εφαρμογή (λόγω των αυξητικών παραγόντων) και προσφεροντας πολύ ταχύτερους χρόνους αποθεραπείας.

Ετερόλογη μεσοθεραπεία: Η μεσοθεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την απομάκρυνση των μαύρων κύκλων από τα μάτια. Βελτιώνει την υφή του δέρματος γι’ αυτό εγχέουμε ουσίες όπως καφεΐνη και ginko biloba, που προσφέρουν ενυδάτωση και απαλύνουν το σκούρο τόνο. Σε άλλο θεραπευτικό πρωτόκολλο χρησιμοποιούμε βιταμίνη C σε συνδυασμό με DMAE και υαλουρονικό ενυδάτωσης.  Τα ολοκληρωμένα πρωτόκολλα απαιτούν 4-6 θεραπευτικές συνεδρίες. Καλό είναι να προηγηθεί συμβουλευτική συνεδρία για να αποφασίσουμε πιο πρωτόκολλο είναι καταλληλότερο για τον κάθε ασθενή.

Υαλουρονικό ενυδάτωσης: Μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία είναι η χρήση ενέσιμου υαλουρονικού στην περιοχή των κάτω βλεφάρων. Αυτό ενυδατώνει το δέρμα, το οπόιο παχύνεται και αυξάνεται η απόσταση της επιδερμίδας από τα αγγεία της περιοχής οπότε αλλάζει τη σκίαση του κάτω βλεφάρου. Tο αποτέλεσμα είναι συνήθως εντυπωσιακό, αλλά απαιτούνται τουλάχιστον τρεις θεραπευτικές συνεδρίες.

FraxPeel: Αυτή η συνδυαστική εφαρμογή αποτελεί ό,τι νεώτερο στο χώρο των πήλιγκς. Ο μικροτραυματισμός που δημιουργεί το microneedling (μικροβελλονισμός του δέρματος) δημιουργεί «πύλες εισόδου» για το χημικό πήλιγκ το οποίο πετυχαίνει μια πολύ καλύτερη διείσδυση στο δέρμα. Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηπιότερα πήλιγκς τα οποία είναι απόλυτα ασφαλή, έχουν πολύ ελεγχόμενη απολέπιση και πολύ μικρό ερεθισμό του δέρματος μετά την εφαρμογή , μπορούν να γίνουν ακόμα και καλοκαιρινούς μήνες και δεν έχουν χρόνο αποθεραπείας-ανάρρωσης τα οποία με την συνδυαστική αυτή εφαρμογή διεισδύουν βαθύτερα και έχουν πολύ καλύτερο αποτέλεσμα αντίστοιχο αυτό που έχουν τα πολύ ισχυρά χημικά peelings. Τα πηλιγκς που χρησιμοποιούμε είναι συνήθως το κιτρικό (προέρχεται από το λεμόνι) ή το συνδυαστικό κιτρικό-μανδελικό (προέρχεται από το πικραμύγδαλο)

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΛΕΥΚΑΝΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΡΕΜΩΝ

Οι κρέμες αυτές περιέχουν λευκαντικές ουσίες με την υδροκινόνη να είναι η ισχυρότερη αυτών (είναι όμως ερεθιστική για το δέρμα και η χρήση της πρέπει να αποφεύγεται κατά τους μήνες με ηλιοφάνεια). Άλλες λευκαντικές ουσίες είναι το αζελαικό οξύ, το κοζικό οξύ ενώ μπορεί να περιέχεται και βιταμινη C. Η λευκαντική δράση προσφέρει σημαντικά στην θεραπεία των μαύρων κύκλων. Η χρήση της λευκαντικής κρέμας μπορεί να προηγείται των ελάχιστα επεμβατικών θεραπειών μικροτραυματισμού (microneedling, fractional laser CO2, νηματα PDO, PLEXR) προετοιμάζοντας την περιοχή για την θεραπεία και στη συνέχεια η χρήση της συνεχίζεται στα μεσοδιαστήματα των επεμβατικών θεραπείων. Ξεκινάμε την επαναχρησιμοποίηση της κρέμας όταν έχει παρέλθει ο ερεθισμός από την επεμβατική θεραπεία (μετά από 5-7 ημέρες). Όταν υπάρχει ηλιοφάνεια θα πρέπει να γίνεται το πρωί χρήση αντιηλιακής κρέμας

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι μαύροι κύκλοι οφείλονται σε δερματολογικές παθήσεις . Ένα χρόνιο ατοπικό έκζεμα στην περιοχή των βλεφάρων προκαλεί κνησμό και το επαναλαμβανόμενο τρίψιμο στο λεπτό δέρμα της περιοχής προκαλεί υπερμελάγχρωση λόγω εναπόθεσης χρωστικής (αιμοσφαιρίνη η οποία απελευθερώνεται από τα τραυματισμένα τριχοειδή του δέρματος, όταν τρίβουμε τα μάτια μας). Το ίδιο προκαλεί και μια ερεθιστική ή αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής στην περιοχή των βλεφάρων η οποία συνήθως οφείλεται σε καλλυντικά (εδώ να τονιστεί η σημασία της απομάκρυνσης του μακιγιάζ κάθε βράδυ με εξειδικευμένα προιόντα ντεμακιγιαζ). Στις περιπτώσεις αυτές κύριο μέλημά μας είναι η θεραπεία της δερματολογικής πάθησης που προκαλεί το πρόβλημα και θα ακολουθήσει η βελτίωση του αισθητικού προβλήματος

Αλλα παθολογικά αίτια περιλαμβάνουν τις αναιμίες , ορμονικές μεταβολές-προεμμηνορροικό σύνδρομο ή εμμηνόπαυση (τα οποία εκδηλώνονται με οιδήματα ,δηλαδή πρήξιμο των βλεφάρων). Οι αλλεργίες των ματιών (πχ επιπεφυκιτιδες) καθώς και η ξηροφθαλμία προκαλούν αυξημένη τριβή στην περιοχή από τον ασθενή με αποτέλεσμα την εναπόθεση χρωστικής. Επισης παθήσεις που αφορούν την μύτη όπως χρόνιες αλλεργικές ρινίτιδες, ιγμορίτιδες,  στραβό διάφραγμα προκαλούν χρόνια συμφόρηση λογω κακής παροχέτευσης των δακρύων στη μύτη με αποτέλεσμα την φλεβική λίμναση και τα βλέφαρα να φαίνονται πρησμένα και μελανά από την ελλιπή οξυγόνωση.   Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις κύριο στόχος αποτελεί η αντιμετώπιση της πρωτογενούς παθογόνου αιτίας.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΩΝ ΚΡΕΜΩΝ

Οι κρέμες αυτές περιέχουν τοπικά ρετινοειδή (ρετινόλη, αδαπαλένη, τρετινοίνη, ταζαροτένη) που είναι παράγωγα της βιταμίνης Α με αποδεδειγμένη αξία στην ανανέωση του δέρματος και στην αντιγήρανση. Άλλη εναλλακτική αποτελούν οι κρέμες που περιέχουν οξέα φρούτων (ΑΗΑ, ΒΗΑ) τα οποία προκαλούν ένα ήπιο πηλινγκ ανανεώνοντας το δέρμα στην περιοχή.

Αλλα χρήσιμα συστατικά αποτελούν η Βιταμίνη C που προσφέρει λάμψη, η βιταμίνη Κ για καταπολέμηση μαύρων κύκλων, το συνένζυμο Q10 το οποίο διαθέτει αντιοξειδωτική δράση, το υαλουρονικό οξύ το οποίο ενυδατώνει, η καφείνη για τόνωση και διέγερση της μικροκυκλοφορίας, αλόη για καταπραυντική δράση, χαμομήλι για αντιφλεγμονώδη δράση, gingo biloba για ενίσχυση μικροκυκλοφορίας.

Πριν  των ελάχιστα επεμβατικών θεραπειών μικροτραυματισμού (microneedling, fractional laser CO2, νηματα PDO, PLEXR) διακόπτουμε την θεραπεία με κρέμες ρετινοειδών ή οξέων φρούτων. Ξεκινάμε την επαναχρησιμοποίηση της κρέμας όταν έχει παρέλθει ο ερεθισμός από την επεμβατική θεραπεία (μετά από 5-7 ημέρες).

Όταν υπάρχει ηλιοφάνεια θα πρέπει να γίνεται το πρωί χρήση αντιηλιακής κρέμας

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΥΤΟΛΟΓΗΣ ΚΡΕΜΑΣ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ με τεχνολογια epifactor και PRP

 Ο EPIfactor® αποτελεί βιοταυτόσημο του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα. Είναι πρωτεΐνη με κύρια ιδιότητα του να ενεργοποιεί τους ινοβλάστες. Οι ινοβλάστες παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη προσφέροντας στο δέρμα αναγέννηση και σύσφιξη. Σε αυτήν την κρέμα ενσωματώνονται και επιβιώνουν οι αυξητικοί παράγοντες του ίδιου του ασθενούς που λαμβάνουμε με την διαδικασία της αυτόλογης μεσοθεραπείας PRP. Οι αυξητικοί παράγοντες του PRP ενεργοποιούν ακόμα περισσότερο τους ινοβλάστες του δέρματος αλλα και επιπλέον τα δερματικά κυτταρα στο να παράγουν ενδογενές δικό τους υαλουρονικό το οποίο κατακρατά νερό και προσφέρει βαθιά ενυδάτωση στο δέρμα

Η εφαρμογή της αυτόλογης κρέμας προτείνεται στα μεσοδιαστήματα των ενέσιμων θεραπειών ώστε να ενισχύσει και να παρατείνει χρονικά τα αποτελέσματα των εφαρμογών βοτουλινικής τοξίνης, υαλουρονικών, νημάτων και αυτόλογης μεσοθεραπείας PRP.