ΑΛΩΠΕΚΙΑ (ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ)

ΑΛΩΠΕΚΙΑ (ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ)

mpla

Η ανδρογεννητική αλωπεκία είναι η συνηθέστερη αιτία αλωπεκίας (απώλειας τριχών από το τριχωτό της κεφαλής) για τους άντρες. Ξεκινά με συγκεκριμένο πρότυπο, συνήθως στην κροταφική περιοχή, στη συνέχεια στην κορυφή του τριχωτού και τέλος συνενώνονται αυτές οι δυο περιοχές. Οφείλεται σε κληρονομικότητα αλλά και στην επίδραση των ανδρογόνων στους κληρονομικά «ευαίσθητους» τριχικούς θυλάκες. Υπάρχει και ανδρογεννητική αλωπεκία που αφορά τις γυναίκες ,έχει διαφορετικό πρότυπο εξέλιξης, αλλά την ίδια ακριβώς αιτιολογία.

Υπάρχει και ανδρογεννητική αλωπεκία που αφορά τις γυναίκες ,έχει διαφορετικό πρότυπο εξέλιξης, αλλά την ίδια ακριβώς αιτιολογία.
Οι κλασικές θεραπείες που διαθέτουμε είναι:

  • Συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες-ιχνοστοιχεία-μέταλλα-αμινοξέα: Αυτά προσφέρουν τα «δομικά συστατικά» της κερατίνης για την ενίσχυση της τρίχας (και των νυχιών(. Ετσι, η τρίχα αποχτά «όγκο» και είναι πιο γερή και υγιής. Το κεφάλι που έχει πλέον καλύτερης ποιότητας τρίχες δείχνει πιο «γεμάτο»
  • Σπράυ ή αφρός Μινοξιδίλης: το φάρμακο αυτό αναστέλλει τοπικά ένα ένζυμο στη ρίζα της τρίχας. Το ένζυμο αυτό οφείλεται για την μετατροπή της τεστοστερόνης σε μια πιο επιθετική μορφή της ,η οποία «σκοτώνει» την τρίχα.
  • Χάπια φιναστερίδης: Κάνουν το ίδιο με την λοτιόν μινοξιδίλης, αλλά είναι ακόμα πιο δραστικά γιατί είναι εσωτερική (συστηματική) θεραπεία.

Η πιο σύγχρονη εξέλιξη στην θεραπεία της αλωπεκίας είναι η ΑΥΤΟΛΟΓΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.

8

H αυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP) στην θεραπεία της αλωπεκίας – τριχόπτωσης

 

Το PRP είναι πλάσμα που περιέχει πάνω από 300-350,000 αιμοπετάλια/uL. Απομονώνεται με την διαδικασία της φυγοκέντρισης, αφού πάρουμε μια μικρή ποσότητα αίματος από τον ασθενή (20 έως 40 ml).

Η θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma) βασίζεται στη χρησιμοποίηση αυξητικών παραγόντων που απελευθερώνονται από τα αιμοπετάλια που περιέχονται στο αίμα μας (προκαλούμε την απελευθέρωση των αυξητικών παραγόντων απο τα αιμοπετάλια με την χρήση ειδικού διαλύματος ενεργοποιητή). Οι αυξητικοί αυτοί παράγοντες, είναι φυσικά συστατικά του οργανισμού μας. Πρόκειται για πρωτεΐνες οι οποίες περιέχονται στα αιμοπετάλια με την ιδιότητα να ενισχύουν την αναγεννητική και αναπλαστική των ιστών που δυσλειτουργούν ή έχουν υποστεί κάποια βλάβη. Οι αυξητικοί παράγοντες επανεργοποιούν τα ενήλικα αδρανή βλαστοκύτταρα της περιοχής (με απώτερο στόχο την δημιουργία νέων τριχοθυλακίων), ενεργοποιούν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της περιοχής με αποτέλεσμα την καλύτερη αιμάτωση της περιοχής του τριχωτού της κεφαλής.

Τα πρώτα αποτελέσματα τα οποία γίνονται άμεσα αντιληπτά είναι η βελτίωση της ποιότητας της τρίχας.

Παρατηρείται ενδυνάμωση,  μεγαλύτερη διάμετρος (πάχυνση) και μήκος στις τρίχες που ήδη διαθέτουμε στο τριχωτό της κεφαλής μας.

Με αυτόν τον τρόπο , το κεφάλι μας δείχνει πιο γεμάτο καθώς η κάθε τρίχα έχει μεγαλύτερο όγκο και διαθέτει λάμψη και υγεία!

Η θεραπεία τριχόπτωσης PRP μπορεί να εφαρμοστεί σε άνδρες και γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία (τάση υποστροφής και απώλειας των τριχών λόγω κληρονομικότητας). Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι απολύτως φυσικά, ενώ δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες αφού χρησιμοποιείται το αίμα του ίδιου του οργανισμού (αυτόλογη διαδικασία).

Επιπλέον η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί προληπτικά, καθώς εμποδίζει την περαιτέρω απώλεια μαλλιών, ενώ ενδυναμώνει τα ήδη υπάρχοντα.

Συνδυάζεται άριστα με τις υπάρχουσες καταξιωμένες και αποτελεσματικές θεραπείες που διαθέτουμε για την ανδρογεννητική αλωπεκία όπως η χρήση τοπικού διαλύματος ή αφρού μινοξιδίλης ή η χρήση από του στόματος φιναστερίδης.

Η εφαρμογή της μεθόδου καλό είναι να επαναλαμβάνεται κάθε 4-6 εβδομάδες κατά τον πρώτο χρόνο, και στη συνέχεια μία φορά το χρόνο για συντήρηση του αποτελέσματος.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://skinmed.gr/el/%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%8E%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-pr

 

111111 111111(1)

Τι είναι η ανδρογεννητική αλωπεκία;
Η ανδρογεννητική αλωπεκία είναι η συνηθέστερη αιτία αλωπεκίας (απώλειας τριχών από το τριχωτό της κεφαλής) για τους άντρες. Ξεκινά με συγκεκριμένο πρότυπο, συνήθως στην κροταφική περιοχή, στη συνέχεια στην κορυφή του τριχωτού και τέλος συνενώνονται αυτές οι δυο περιοχές. Οφείλεται σε κληρονομικότητα αλλά και στην επίδραση των ανδρογόνων στους κληρονομικά «ευαίσθητους» τριχικούς θυλάκες. Υπάρχει και ανδρογεννητική αλωπεκία που αφορά τις γυναίκες ,έχει διαφορετικό πρότυπο εξέλιξης, αλλά την ίδια ακριβώς αιτιολογία.

Πόσες τρίχες χάνουμε φυσιολογικά καθημερινά;
Είναι φυσιολογικό να χάνουμε 50-100 τρίχες καθημερινά. Το φαινόμενο είναι εντονότερο κάποιες εποχές του έτους και δεν έχει επίπτωση όσον αφορά την εμφάνιση του τριχωτού της κεφαλής μας γιατί αυτές αναγεννώνται

Σε ποια ηλικία ξεκινάει η ανδρογεννητική αλωπεκία;
Στο 25% των περιπτώσεων ξεκινάει σε πολύ νεαρή ηλικία ακόμα και σε ηλικία 21 ετών. Από την εμπειρία μας, όσο νωρίτερα ξεκινάει η αλωπεκία τόσο πιο σοβαρή και επιθετική είναι, οπότε απαιτείται και ανάλογη θεραπεία.

Μπορεί να προληφθεί η εμφάνιση της ανδρογεννητικής αλωπεκίας;
Δυστυχώς όχι. Παρόλα αυτά υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή υγεία των τριχών μας. Αυτοί πρέπει να ακολουθούνται από όλους μας αλλά ιδιαίτερα από τα άτομα που έχουν κληρονομική προδιάθεση για αλωπεκία. Η αποφυγή της συχνής ταλαιπωρίας των μαλλιών με στέγνωμα με πιστολάκι, η αποφυγή αλλογοουράς, η χρήση ήπιων και φαρμακευτικών σαμπουάν και τέλος η σωστή διατροφή είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία των τριχών μας.

Υπάρχει περίπτωση η χρήση καπέλου ή κράνους να προκαλεί ή να επιδεινώνει την εμφάνιση αλωπεκίας;
Αυτό είναι τελείως αβάσιμο. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση ότι η χρήση καπέλου ή κράνους προκαλεί απώλεια τριχών (αλωπεκία). Παρ όλα αυτά για την καλή υγιεινή του τριχωτού της κεφαλής προτείνουμε να μην γίνεται κατάχρηση της χρήσης κράνους (πχ περισσότερο από 7 ώρες ανά ημέρα).

Μπορεί το έντονο stress ή μια έντονη τραυματική εμπειρία να οδηγήσει στην εμφάνιση ανδρογεννητικής αλωπεκίας;
Όχι. Η ανδρογεννητική αλωπεκία είναι μια κατάσταση κληρονομική που σχετίζεται με τα ανδρογόνα. Το έντονο στρες μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδια απώλεια τριχών από το κεφάλι (τριχωτό κεφαλής, φρύδια, βλεφαρίδες) αλλά με μια άλλη νόσο η οποία ονομάζεται γυροειδής αλωπεκία (αυτό που αποκαλείται από τον κόσμο «τριχοφάγος»)

Τι είναι η Φιναστερίδη (Propecia)?
Έιναι ένα αντιανδρογόνο φάρμακο το οποίο λαμβάνεται σε μορφή χαπιού. Είναι το ισχυρότερο θεραπευτικό όπλο που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση μιας έντονης και επιθετικής ανδρογεννητικής αλωπεκίας. Πετυχαίνει να σταματήσει την επέκταση της απώλειας τριχών αλλά μπορεί να πετύχει και την επαναφορά και ενδυνάμωση κάποιων τριχών που είχαν αρχίσει να ατροφούν. Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες τοπικές θεραπείες

Τι είναι η Μινοξιδίλη (Regaine)?
Είναι ένα φάρμακο σε μορφή σπρευ το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στο τριχωτό της κεφαλής. Με σωστή και συνεχόμενη χρήση του φαρμάκου μπορούμε να αναχαιτίσουμε το φαινόμενο της τριχόπτωσης. Είναι θεραπεία κατάλληλη για άντρες και γυναίκες.

Μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής (αμινοξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία) να βοηθήσουν στην θεραπεία της αλωπεκίας;
Τα στοιχεία αυτά αποτελούν τα δομικά συστατικά της κερατίνης η οποία δομεί τις τρίχες και τα νύχια. Η ενίσχυση του οργανισμού μας με αυτά μας παρέχει μια τρίχα πιο πλούσια σε όγκο, μια πιο δυνατή και υγιή τρίχα.

Για οποιαδήποτε δερματολογική πάθηση-Κλείστε άμεσα ραντεβού για Διάγνωση
[gravityform id=”4″ name=”Περισσότερες Πληροφορίες” title=”false” ajax=”true”]