«Κρύβεται» ακόμη και στα πιο όμορφα ή γυμνασμένα σώματα. Σε λεπτές ή και καμπυλώδεις γραμμές της γυναίκας, σε σημεία που είναι συνήθως εμφανή κατά την έκθεση στην παραλία και το αδυσώπητο φως του ήλιου. Αποτελεί έναν ύπουλο «κρυφό εχθρό», που όμως μπορεί να νικηθεί με τις πλέον προηγμένες ιατρικές μεθόδους.
Τι είναι η «κυτταρίτιδα»;
Δεν είναι μια απλή εναπόθεση λίπους. Περιλαμβάνει διήθηση (φιλτράρισμα) του συνδετικού ιστού με λιπαρές ουσίες και κατακράτηση νερού. Συνοδεύεται από μείωση της ελαστικότητας του δέρματος, οίδημα και εμφάνιση μιας χαρακτηριστικής ανομοιομορφίας στο δέρμα γνωστή και ως “φλούδα πορτοκαλιού”. Πρακτικά, τα σημεία διόγκωσης οφείλονται στο λίπος, το οποίο έχει διογκωθεί από οίδημα και τα σημεία εμβάθυνσης οφείλονται σε ίνες (διαφράγματα από συνδετικό ιστό), που βρίσκονται ανάμεσα στα λιποκύτταρα και κρατάνε το δέρμα καθηλωμένο στους βαθύτερους ιστούς.
Τα αίτια που προκαλούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας αλλά και την επιδεινώνουν, είναι κυρίως η κληρονομικότητα (οικογενειακή προδιάθεση), η κακή αιμάτωση της περιοχής, ορμονικές διαταραχές, (μερικές φορές και η εγκυμοσύνη), το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, η καθιστική ζωή, οι άσχημες διατροφικές συνήθειες, το στρες.
Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι δύσκολη και πολυεπίπεδη υπόθεση, καθώς απαιτεί αλλαγή του συνολικού τρόπου ζωής μας, επιμονή και υπομονή. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει δίαιτα κατά της κυτταρίτιδας, αλλά σωστή διατροφή που βοηθά στην πρόληψη, τη βελτίωση και την καταπολέμηση του προβλήματος. Σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους (π.χ. άσκηση) και θεραπείες, συμβάλλει στην επιτυχημένη αντιμετώπιση.
Ποιοι είναι οι τύποι της «κυτταρίτιδας»;
Η πιο ήπια μορφή κυτταρίτιδας είναι εκείνη του Α΄ σταδίου , γνωστή και ως «χαλαρή κυτταρίτιδα» ή «ινώδης». Είναι εμφανής μόνο μετά από τσίμπημα της περιοχής και εμφανίζεται σε αδύνατες γυναίκες χωρίς τοπικό πάχος. Η «κυτταρίτιδα των αδύνατων κοριτσιών», όπως αλλιώς λέγεται, δε συνδέεται με λίπος, αλλά με φυσιολογικά λιποκύτταρα, που έχουν εγκλωβιστεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ινώδης ιστός που τα περιβάλλει να πολλαπλασιάζεται ανώμαλα και να σκληραίνει.
Η λεγόμενη κυτταρίτιδα Β΄ σταδίου, ή αλλιώς «οιδηματώδης» ή «λιπώδης» είναι μέτριου βαθμού και ορατή μόνο όταν η γυναίκα βρίσκεται σε όρθια στάση. Ο τύπος αυτός εμφανίζεται μαζί με τοπικό πάχος, κυρίως σε γλουτούς και μηρούς. Με την αύξηση του βάρους η όψη της κυτταρίτιδας επιδεινώνεται, ενώ με τη μείωση των κιλών, βελτιώνεται.
Όταν παχαίνουμε, τα λιποκύτταρα διογκώνονται και μεγαλώνουν, αναλαμβάνοντας πολλαπλάσιες ποσότητες λίπους από αυτό που φυσιολογικά κάθε κύτταρο αντέχει. Τελικά κολλάει με τα διπλανά του και το ορατό αποτέλεσμα είναι η όψη της «φλούδας πορτοκαλιού» . Η λιπώδης κυτταρίτιδα βελτιώνεται με μια δίαιτα απώλειας βάρους. Ωστόσο, χρειάζονται και τοπικές μέθοδοι, που στοχεύουν τόσο στη λιποδιάλυση όσο και στην αποκατάσταση της μικροκυκλοφορίας, η οποία υποφέρει λόγω του όγκου των λιποκυττάρων.
Η κυτταρίτιδα Γ΄ σταδίου, γνωστή και ως «συμπαγής» ή «οζώδης». Είναι μεγάλου βαθμού, εμφανής τόσο σε όρθια όσο και σε κατακλιμένη θέση. Το δέρμα είναι σκληρό και συχνά πονάει στην πίεση. Τα λιποκύτταρα έχουν την τάση να συναθροίζονται σε λοβία, τα οποία δίνουν την εντύπωση μικρών όγκων μέσα στο δέρμα. Οι σχηματισμοί αυτοί είναι τόσο συμπαγείς, ώστε δεν είναι δυνατό να αιματωθούν σωστά. Μάλιστα, είναι τόσο άκαμπτοι, ώστε ενοχλούν ακόμα και τις νευρικές απολήξεις, προκαλώντας πόνο.
Υπάρχουν ωστόσο διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις -ανάλογα με τον τύπο της κυτταρίτιδας- γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνει διάγνωση από τον γιατρό.