ΤΙ ΕΙΝΑΙ?
Τα θηλώματα είναι καλοήθεις προσεκβολές του δέρματος. Στην καθομιλουμένη αποκαλούνται και «κρεατοελιές» ,αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τις «ελιές» του δέρματος (δερματικούς σπίλους). Είναι μικρά, στρογγυλά, με άμισχα ή με μίσχο επάρματα της επιδερμίδας. Η επιφάνειά τους είναι λεία ή μυρμηκιώδης (σαν κουνουπίδι). Τα θηλώματα έχουν συνήθως το χρώμα του δέρματος αλλά μπορεί όμως να είναι καστανά ή ακόμη και σκουρόχρωμα καφέ.
ΘΗΛΩΜΑΤΑ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
Θηλώματα πρακτικά έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι και στα δύο φύλα μετά την ηλικία των 25-30 ετών με το 60% των ανθρώπων περίπου να τα εμφανίζουν μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι διαφορετικό στον κάθε άνθρωπο, κάποια άτομα κολλάνε ευκολότερα από κάποια άλλα. Ο χρόνος επώασης μεταξύ της δερματικής επαφής και της εμφάνισης του θηλώματος μπορεί να είναι μέχρι τρείς μήνες. Τα θηλώματα οφείλονται στους ιούς HPV (Human Papilloma Virus), τους ιούς δηλαδή που προκαλούν τις μυρμηκιές και τα οξυτενή κονδυλώματα. Παρόλα αυτά, τα θηλώματα δεν είναι εξίσου μεταδοτικά. Δεν μεταδίδονται δηλαδή εύκολα από άτομο σε άτομο. Τα θηλώματα μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν στο ίδιο άτομο μετά από τρίψιμο ή τραυματισμό της περιοχής. Οι κύριοι υπεύθυνοι ιοί HPV που προκαλούν τα θηλώματα είναι οι HPV 6 και HPV 11. Πρόκειται ουσιαστικά για χαμηλού κινδύνου ιούς.
ΘΗΛΩΜΑΤΑ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Τα θηλώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά, δεν προκαλούν δηλαδή ενοχλήσεις. Εμφανίζονται συνήθως σε θερμές και υγρές περιοχές του σώματος, όπου το δέρμα δημιουργεί πτυχές (στο πρόσωπο και κυρίως στα βλέφαρα, στο λαιμό, τις μασχάλες, μηροβουβωνικές πτυχές, κάτω από το στήθος κα) και ευνοεί την ανάπτυξη των ιών HPV εξαιτίας της αυξημένης τριβής δέρμα με δέρμα. Συχνά όμως καθώς αυτά μεγαλώνουν ή πολλαπλασιάζονται μπορούν να προκαλούν διάφορες ενοχλήσεις. Ενοχλήσεις εμφανίζονται και σε περίπτωση συστροφής του μίσχου τους οπότε δημιουργείται φλεγμονή η οποία προκαλεί ευαισθησία. Κάποιοι ασθενείς με θηλώματα αναφέρουν κνησμό στην περιοχή και αίσθημα καύσου ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνθήκες έντονης εφίδρωσης. Πολλές φορές τα θηλώματα τραυματίζονται και αιμορραγούν προκαλώντας ανησυχία στους ασθενείς. Το ξύσιμο ή τρίψιμο (πχ συνεχής ερεθισμός από εσώρουχα-στηθόδεσμο) μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των θηλωμάτων με οίδημα και πόνο.
Κάποιες φορές τα θηλώματα παίρνουν πολύ μεγάλο μέγεθος και σχηματίζουν τους ακροχόρδονες ή κρεμάμενη τέρμινθο.
ΘΗΛΩΜΑΤΑ – ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Θηλώματα μπορεί να εμφανιστούν πρακτικά σε όλους. Υπάρχουν όμως κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες και ευνοείται η εμφάνισή τους σε ορισμένες ομάδες ατόμων.
ΘΗΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ
Έχει παρατηρηθεί ότι θηλώματα εμφανίζονται συνηθέστερα σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Πιθανώς λόγω εντονότερης εφίδρωσης και δημιουργίας πτυχών (οι οποίες οδηγούν σε αυξημένη τριβή δέρμα με δέρμα) στο δέρμα που ευνοούν την ανάπτυξη των ιών ανθρωπίνου θηλώματος. Στις περιπτώσεις αυτές, η απώλεια σωματικού βάρους μειώνει και την εμφάνιση νέων θηλωμάτων.
ΘΗΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Θηλώματα συχνά εμφανίζονται σε διαβητικούς. Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, καθώς ο κίνδυνος φλεγμονής των θηλωμάτων είναι μεγαλύτερος στους διαβητικούς.
ΘΗΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ
Το τραύμα ευνοεί την εξάπλωση των θηλωμάτων. Ακόμα και ο ήπιος τραυματισμός όπως το τρίψιμο με σφουγγάρι κατά το μπάνιο, καθώς και με πετσέτες πολλαπλασιάζει τα θηλώματα. Το ίδιο ισχύει για τις αλυσίδες στο λαιμό οι οποίες με την τριβή επιτείνουν το πρόβλημα των θηλωμάτων της τραχηλικής χώρας. Πολύ περισσότερο, το ξύρισμα της περιοχής που πάσχει από θηλώματα ευνοεί την μετάδοση του ιού, καθώς το ξυράφι μεταφέρει τον ιό σε νέες περιοχές όπου ενοφθαλμίζεται (εισέρχεται στο δέρμα).
ΘΗΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΟΞΥΤΕΝΗ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ
Τα θηλώματα οφείλονται στην ίδια ομάδα ιών που προκαλούν τις μυρμηκιές και τα οξυτενή κονδυλώματα. Επομένως θήλωμα και μυρμηγκιά ή κονδύλωμα συχνά συνυπάρχουν σε πολλούς ασθενείς.
ΘΗΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ
Δεν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για την εμφάνιση θηλωμάτων, καθώς είναι πάθηση η οποία οφείλεται σε ιό του δέρματος. Παρ όλα αυτά φαίνεται ότι όταν ένα άτομο πάσχει από θηλώματα και άλλα άτομα στην οικογένειά του πιθανώς τα εμφανίζουν.
Θηλώματα – Πρόληψη
Τα πιο κάτω μέτρα προλαμβάνουν την εμφάνιση θηλωμάτων
- Όχι τρίψιμο με σφουγγάρι ή με πετσέτες μετά το μπάνιο, αν υπάρχουν θηλώματα
- Αποφυγή χρήσης αλυσίδων και κολιέ στον λαιμό αν υπάρχουν θηλώματα στην περιοχή της τραχηλικής χώρας
- Αποφεύγουμε να πειράζουμε τα θηλώματα με τα χέρια μας
- Αποφυγή ξυρίσματος στην περιοχή που πάσχει από θηλώματα
Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε σε υγιείς περιοχές του σώματος ξυραφάκια και νυχοκόπτες που έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με θηλώματα
- Μείωση σωματικού βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας.
- Άμεση καταστροφή και αφαίρεση θηλωμάτων με laser μόλις διαπιστωθεί η ύπαρξή τους.
- Ο εμβολιασμός κατά των HPV ιών με το πολυδύναμο εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θηλωμάτων, καθώς προστατεύει από τους HPV 6,11,16,18.
Θηλώματα – Αφαίρεση
Τα θηλώματα είναι καλοήθεις όγκοι του δέρματος, περιορίζονται πάντα στο δέρμα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εξαλλαγής σε καρκίνο αν τραυματιστούν ή αφαιρεθουν. Η αφαίρεση των θηλωμάτων γίνεται κυρίως για λόγους αισθητικούς.
Αφαίρεση θηλωμάτων με laser CO2
Η αφαίρεση θηλωμάτων με laser είναι η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία θηλωμάτων που οδηγεί σε πλήρη εξάλειψη των υπαρχουσών βλαβών. Η θεραπεία είναι εξαιρετικά ακριβής και στοχευμένη. Η δέσμη του laser καυτευθύνεται με ακρίβεια χιλιοστού στην βλάβη και την καταστρέφει χωρίς να αφήνει ουλές στο δέρμα. Επίσης το γύρω υγιές δέρμα παραμένει ανέπαφο. Η χρήση του CO2 laser είναι ανώδυνη (προηγείται τοπική αναισθησία με ενέσιμη ξυλοκαίνη) , αναίμακτη και αμέσως μετά την αφαίρεση θηλωμάτων με laser επιστρέφει κανείς αμέσως στις δραστηριότητές του.