Χημικό peeling

Χημικό peeling

ΧΗΜΙΚΑ ΠΗΛΙΓΚΣ 

 Το χημικό peeling είναι η εφαρμογή ενός ή περισσοτέρων χημικών απολεπιστικών παραγόντων στο δέρμα με σκοπό, είτε την θεραπεία κάποιων δερματικών παθήσεων είτε την αισθητική βελτίωση του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι η απομάκρυνση των εξωτερικών στιβάδων της επιδερμίδας ή και του χορίου, με αποτέλεσμα την αναγέννηση του δέρματος, και μακροπρόθεσμα μετά από επαναλαμβανόμενες συνεδρίες γίνεται ενεργοποίηση των ινοβλαστών του δέρματος για παραγωγή κολλαγόνου-ελαστίνης με αύξηση του πάχους της επιδερμίδας και βελτίωση της υφής του δέρματος τα οποία συμβάλουν σημαντικά στην αντιγήρανση

Χρησιμοποιούνται σε παθήσεις όπως ηλιακή ελάστωση, το μέλασμα (πανάδες), μεταφλεγμονώδεις υπερμελαγχρώσεις, ακτινικές υπερκερατώσεις καθώς και για την βελτίωση των επιφανειακών ουλών. Αλλά εκτός των δερματικών παθήσεων τα πήλιγκ χρησιμοποιούνται και για αισθητικούς λόγους αντιγήρανσης καθώς με τα peeling βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα του δέρματος και υφίενται οι λεπτές ρυτίδες του προσώπου επιτυγχάνοντας μακράς διάρκειας αισθητικά οφέλη.

Επιφανειακά Peelings: Βοηθούν στην βελτίωση της όψης της υφής του δέρματος σε προβλήματα όπως λεπτές γραμμές-ρυτίδες, τα ήπια σημάδια από την ακμή, «τα σημάδια της ηλικίας» (καφέ κηλίδες, που ίσως προέρχονται από την έκθεση στον ήλιο) καθώς και βοηθούν στν εξισορρόπηση της χρωματικής ανομοιογένειας του προσώπου.

Είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι peeling και περιέχουν κάποιο τύπο υδροξυοξέος, με απολεπιστικές ιδιότητες. Διαφορετικοί τύποι υδροξυοξέων είναι διαθέσιμοι σε αυτή την αγορά. Αυτά περιλαμβάνουν, άλφα υδροξυοξέα, όπως είναι το φυσικό γαλακτικό οξύ και το τρυγικό οξύ. Το σαλικυλικό οξύ, είναι ένα βήτα υδροξυοξύ, και είναι μοναδικό ανάμεσα στα υδροξυοξέα υπό την έννοια ότι μπορεί να διεισδύσει βαθύτερα στους σμηγματογόνους αδένες και να προκαλέσει απολέπιση ακόμη και στις λιπαρές περιοχές του προσώπου. Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιείται χρόνια από δερματολόγους για τη θεραπεία ακμής σε άτομα με πολύ λιπαρό δέρμα. Γλυκολικό Οξύ: σε διάφορες συγκεντρώσεις (10%-90%) και διαφορετικά επίπεδα pH (επίπεδα οξύτητας). Μερικές φορές χρησιμοποιούνται συνδυασμοί διαφορετικών υδροξυοξέων. Μειωμένης έντασης TCApeeling (Τριχλωροακετοσικό οξύ) μπορεί επίσης, να χρησιμοποιηθεί για την πρόκληση επιφανειακής απολέπισης.

 Μεσαία Peelings:

Μειώνουν τις λεπτές ρυτίδες, τις ουλές ακμής, και κάποια προβλήματα μελάγχρωσης.Αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση δυνατότερων peeling. Το συνηθέστερο από αυτά είναι το TCA που συνήθως χρησιμοποιείται σε συγκέντρωση 25-35% για την αποφυγή πιθανών παρενεργειών. Βαθιά Peelings: Μειώνουν την εμφάνιση των βαθύτερων γραμμών, ρυτίδων και ουλών. Αυτά γενικά εφαρμόζονται χρησιμοποιώντας φαινόλη ή TCA 40%. Ενώ τα διεισδυτικότερα peeling μπορεί για κάποιους να είναι πολύ αποτελεσματικά, δεν τα προτιμούμε γιατί προκαλούν μεγάλο ερεθισμό που οδηγεί σε μεγάλο χρόνο αποθεραπείας καθώς και υπάρχουν πιθανές επιπλοκές που συνδέονται με τη διαδικασία.

Σε ποιες περιπτώσεις τα πήλιγκ δεν μπορούν να βοηθήσουν?

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα χημικά peeling δεν αλλάζουν τους πόρους του δέρματος, δεν αντιμετωπίζουν τις «σακούλες» , δεν αποκαθιστούν τη χαλάρωση και πτώση του δέρματος (δεν έχουν σχέση με τις διάφορες εφαρμογές lifting) και δεν αντιμετωπίζουν τις βαθιές ουλές της ακμής ή ανεμευλογιάς. Επίσης δεν αντιμετωπίζουν τις ευρυαγγείες του προσώπου (κοκκινίλες από διευρυσμένα αγγεία)