Η κρυολιπόλυση σε συνδυασμό με κρουστικά-ακουστικά (Shockwave) κύματα ελαττώνει τον λιπώδη ιστό

Η κρυολιπόλυση σε συνδυασμό με κρουστικά-ακουστικά (Shockwave) κύματα ελαττώνει τον λιπώδη ιστό

Μια εναλλακτική λύση για την λιποαναρρόφηση  χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό της κρυολιπόλυσης  και των ακουστικών- κρουστικών κυμάτων δείχνει να είναι πολλά υποσχόμενη για την μείωση του υποδόριου λίπους και της κυτταρίτιδας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Η συνδυασμένη θεραπεία αποκαλείται «Ice-Shock Λιπόλυση» και  χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό των κρουστικών κυμάτων και κρυολιπόλυσης  για τη μείωση της περίμετρου-περιφέρειας των περιοχών στις οποίες γίνεται η θεραπεία , θεραπεύοντας τόσο το τοπικό πάχους ,όσο και την κυτταρίτιδα. Οι ερευνητές σε

συνεργασία με το δεύτερο Πανεπιστήμιο της Νάπολης μελέτησαν την συνδυασμένη θεραπεία  σε 50 ασθενείς. Βρήκαν μια μέση μείωση του πάχους του λιπώδους ιστού μετά τις θεραπείες μεγαλύτερη από 3 cm, με μέση μείωση 4,45 cm στην περιφέρεια-περίμετρο της υπο θεραπείας περιοχής.

Ο συνδυασμός των κρουστικών κυμάτων, που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των μυοσκελετικών διαταραχών και της κρυολιπόλυσης η οποία είναι  μια μη επεμβατική μέθοδο για την καταστροφή εντοπισμένη υποδόριου λίπους, προκάλεσε τον προγραμματισμένο θάνατο και την αργή απόπτωση και απορρόφηση των κατεστραμμένων λιποκύτταρων.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η  Ice-Shock  λιπόλυσης είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική και καλά ανεκτή μη επεμβατική διαδικασία για τη διαμόρφωση περιγράμματος του σώματος,” κατέληξαν στο συμπέρασμα οι συντάκτες. «Ειδικότερα, (εμείς) πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια ιδανική εναλλακτική λύση για την λιποαναρρόφηση για τους ασθενείς που χρειάζονται μόνο μικρές ή μέτριες ποσότητες λιπώδους ιστού και κυτταρίτιδας για αφαίρεση ή δεν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για χειρουργική προσεγγίσεις στην διόρθωση του περιγράμματος του σώματος.”

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική.  Aesthetic Plastic Surgery

 

 

Τι είναι τα κρουστικά κύματα ή Shock Wave?

Είναι μια μη επεμβατική, αναίμακτη θεραπεία καινούριας γενιάς που προτιμάται από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό γυναικών για την αντιμετώπιση της “κυτταρίτιδας”, την σύσφιξη της επιδερμικής χαλάρωσης και της επίτευξη και ενίσχυση  της λιποδιάλυσης,  που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην ιατρική αισθητική. Πρόκειται επίσης, για εφαρμογή της επί χρόνια δοκιμασμένης μεθόδου της εξωσωματικής λιθοτριψίας και αντιμετώπισης των μυοσκελετικών παθήσεων στο τομέα της φυσικοθεραπείας και της αποκατάστασης.

Τρεις διαφορετικές αρχές της φυσικής (ηλεκτρουδραυλική, ηλεκτρομαγνητική και πιεζοηλεκτρική μέθοδοι) χρησιμοποιούνται για να μετατρέψουν έναν παλμό υψηλής τάσης σε ένα κρουστικό κύμα το οπόιο στην συνέχεια ομαδοποιείται και μεταδίδεται ως ακουστικά κύματα. Τα ακουστικά κύματα τα οποία χρησιμοποιούμε στην δρματολογία έχουν ευρύτερη εστίαση το οποίο σημαίνει ότι μεταφέρουν χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας σε μεγαλύτερη περιοχή-στόχο.

 

Με ποιο τρόπο λειτουργεί το Shock Wave ?

Η εφαρμογή της θεραπείας βασίζεται στην δημιουργία κρουστικών κυμάτων και την μετάδοσή τους στους ιστούς με ελεγχόμενη πίεση και συχνότητα. Ο κρουστικός υπέρηχος ανήκει στην κατηγορία των υπερήχων υψηλής συχνότητας με μεγάλη ισχύ δίνοντας του τη δυνατότητα να διεισδύσει στους εν τω βάθει ιστούς στις προκαθορισμένες περιοχές του σώματος.

Διαθέτει ειδικές κεφαλές εκπομπής των κρουστικών υπερήχων οι οποίες έχουν το αντίστοιχο μέγεθος για την ανάλογη περιοχή όπου θα εφαρμοστεί η θεραπεία.

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις?

Σήμερα στον τομέα της ιατρικής αισθητικής χρησιμοποιείται με επιτυχία για την θεραπεία:

– Κυτταρίτιδα Ι , ΙΙ και ΙΙΙ σταδίου

– Τοπικού Πάχους

– Επιδερμικής Χαλάρωσης

– Ραβδωσεων –  «ραγαδες»

– οιδήματα και των κατακρατήσεις

-θεραπεία των ουλών

– Βελτίωση στην επούλωση χρόνιων ελκών πχ φλεβικής αιτιολογίας στα κάτω άκρα

– Συμπληρωματική θεραπεία μετά από λιπαναρρόφηση.

– Συνδυασμός με κρυολιπόλυση

– Συνδυασμός με ραδιοσυχνότητες

– Συνδυασμός με υπερήχους

– Συνδυασμός με laser λιποδιάλυσης

 

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

– Άκανθα Πτέρνας

– Πελματαία Απονευρωτίτιδα

– Αγκώνας του Τενίστα (Επικοδυλίτιδα του Αγκώνα)

– Πόνος στους Ώμους (Ασβετοποιός Τεοντίτιδα)

– Τενοντίτιδα του Αχίλλειου Τένοντα

– Σύνδρομο Άκρου Κνήμης

– Σύνδρομο Κορυφής της Επιγονατίτιδας

– Μυοσκελετικά Άλγη

 

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης της θεραπείας?

– Ο λιπώδης ιστός αποτελείται από ομάδες λιποκυττάρων τα οποία χωρίζονται από διαφράγματα συνδετικού ιστου. Τα ακουστικά κύτταρα διασπούν  τον ινώδη συνδετικό ιστό που διαμερισματοποιεί το λίπος και συγκρατεί το δέρμα πάνω στην επιφάνεια των μυών. Με αποτέλεσμα να εξαλείφεται η εικόνα του «φλοιού πορτοκαλιού) από την καθήλωση του δέρματος από τα διαφράγματα του ινώδους ιστού και να «ομαλοποιείται» η εικόνα της λιπώδους συλλογής

Μειώνει των όγκο των λιποκυττάρων. Τα κρουστικά κύτταρα προκαλούν μια παροδική αύξηση στην διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών χωρίς να προκαλούν κυτταρικό θάνατο. Επίσης ενεργοποιούν τις φωσφολιπάσες οι οποίες βρίσκονται στις μεμβράνες των λιποκυττάρων και έχουν ως ρόλο την διάσπαση του λίπους

– Βελτιώνει την μικροκυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, την οξυγόνωση των ιστών, την μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και αυξάνει την απομάκρυνση των τοξικών προϊόντων του μεταβολισμού. Η αυξημένη αιματική ροή και η υψηλή αγγειοκινητική δραστηριότητα διεγείρει την λιπόλυση

Προάγει την σύνθεση του κολλαγόνου και αναδόμηση του συνδετικού ιστού

Βελτιώνει την λεμφική κυκλοφορία και ελαχιστοποιεί το οίδημα και την κατακράτηση υγρών

Ενεργοποιεί την διαδικασία κυτταρικής ανάπλασης

-Ενεργοποιεί τη επούλωση των χρονίων  ελκών με αύξηση της μικροκυκλοφορίας και  αιμάτωσης, καταστολή της τοπικής φλεγμονώδους αντίδρασης, επαγωγή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού, αυξημένη έκφραση κυτταροκινών όπως ο αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας (VEGF), TGF-β1 (  αυξητικός παράγοντας β1) και eNOS (ενδοθηλιακή συνθετάση του νιτρικού οξειδίου)

 

Τι επιτυγχάνουμε με την ολοκλήρωση της θεραπείας?

– Μείωση της όψης φλοιού πορτοκαλιού,

– Βελτίωση της υφής της επιδερμίδας που γίνεται πιο λεία, ελαστική και σφριγηλή,

– Σμίλευση του περιγράμματος του σώματος,

– Μείωση του οιδήματος και των κατακρατήσεων

 

Τα εγκάρσια ωστικά κύματα:

– Διεγείρουν τις επιδερμικές ίνες των περιφερειακών νεύρων, που ενεργοποιούν τους μηχανισμούς αποφυγής του πόνου στο οπίσθιο κέρας του νωτιαίου μυαλού (Θεωρία Ελέγχου της Πύλης του Πόνου)

– Αλλάζουν το τοπικό περιβάλλον των κυττάρων, έτσι ώστε να ελκύονται οι ουσίες που μπλοκάρουν το ερέθισμα του πόνου.

– Διεγείρουν την έκλυση ενδορφινών, που μειώνουν την τοπική ευαισθησία στον πόνο.

 

Που μπορεί να εφαρμοστεί η θεραπεία?

– Χέρια

– Κοιλιά

– Μηροί

– Γόνατα

– Γάμπες

 

Το επιστημονικό προσωπικό της derma science clinic εξατομικεύει τον αριθμό των συνεδριών ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ατόμου. Διαθέτουμε επιστημονικά πρωτόκολλα εφαρμογής βασισμένα σε κλινικές μελέτες, ώστε το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των περισσοτέρων.

Ο κρουστικός υπέρηχος ή shock wave therapy είναι μια αναίμακτη, μη επεμβατική θεραπεία που εφαρμόζεται σε επίπεδο ιατρείου με άμεσα και μακροχρόνια αποτελέσματα που έχουν επιβεβαιωθεί από πολλές επιστημονικές μελέτες.

 

Shockwave και μυοσκελετικές παθησεις 

Τα ωστικά κύματα δημιουργούν μικρο-τριχοειδή ρήξεις στην πάσχουσα περιοχή, οι οποίες  αυξάνουν σημαντικά την έκκριση θρεπτικών συστατικών στη ροή του αίματος και βελτιώνουν την παροχή αίματος και την οξυγόνωση με αποτέλεσμα την ταχύτερη επούλωση. Επίσης διεγείρουν την έκλυση ενδορφινών και έχουν επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα με σκοπό να μπλοκάρουν το αίσθημα του πόνου.

Εκτός από αναλγητική δράση, σκοπός της θεραπείας Shockwave(SWT) είναι η αντιστροφή της χρόνιας φλεγμονής σε οξεία και η άμμεση αντιμετώπιση της, από τους αυτόματους μηχανισμούς επούλωσης του οργανισμού καθώς και η απελευθέρωση των σημείων πυροδότησης πόνου (Trigger Points) τα οποία είναι η κύρια αιτία του πόνου στην πλάτη, τον αυχένα, τους ώμους και τα άκρα.

Η θεραπεία Shockwave πολύ συχνά εφαρμόζεται για τη θεραπεία χρόνιων μυϊκών διαταραχών και τενόντων(επικονδυλίτιδα, τενοντίτιδα επιγονατιδικού-αχιλλείου-υπερακανθίου, triggerpoints, πελματιαία απονευρωσίτιδα κλπ.), αλλά και σε περιπτώσεις που η χειρουργική λύση φαίνεται να είναι αναπόφευκτη (παγωμένος ώμος,άκανθα πτέρνας κλπ.)

Η θεραπεία Shockwave  μπορεί να χαρακτηριστεί »επιθετική» και ελαφρώς επίπονη. Ωστόσο, το γεγονός ότι η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι περίπου 5-10 λεπτά, κάνει τους περισσότερους ασθενείς να είναι σε θέση να την ανεχτούν σχετικά ευχάριστα. Οι περισσότεροι ασθενείς θα βιώσουν μια άμεση ανακούφιση του πόνου. Ωστόσο, μέσα σε 2-4 ώρες μετά τη θεραπεία, μπορεί να εμφανίσουν κάποιον »επιφανειακό» πόνο στην υπό θεραπεία περιοχή. Αυτός ο πόνος έχει αναφερθεί ότι είναι πολύ ανεκτός και μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες. Οι συνεδρίες γίνονται με διαστήματα των 3 με 5 ημερών, ανάλογα με την ανοχή του ασθενούς και την απόκρισή στους ιστούς και συνιστάται οι ασθενείς να απέχουν από τη σωματική δραστηριότητα, ειδικά αυτών που θα περιλαμβάνει την επεξεργασμένη περιοχή, για 48 ώρες μετά από κάθε θεραπευτική συνεδρία.