Ατοπική δερματίτιδα σε βρέφη και παιδιά

Ατοπική δερματίτιδα σε βρέφη και παιδιά

Η ατοπική δερματίτιδα (ή ατοπικό έκζεμα) είναι μία χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης νόσος του δέρματος. Πολύ συχνή στα παιδιά, στο 65% των περιπτώσεων εκδηλώνεται στον πρωτο χρόνο της ζωής ενώ στο 90% μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Υπαρχει κληρονομική προδιάθεση και παιδιά με οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών, άσθματος και ατοπικής δερματίτιδας είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν την νόσο. Συνήθως η νόσος υφίεται αυτομάτως μέχρι την εφηβεία. Μεχρι τότε ο ιατρός με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αλλά και οδηγίες που αφορούν την καθημερινή περιποίηση και φροντίδα του δέρματος βοηθάει ώστε να ελέγχονται οι εξάρσεις να διατηρείται η νόσος σε ύφεση και να έχει ο μικρός ασθενής και η οικογένεια του μια καλή ποιότητα ζωής.

Οι ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα εμφανίζουν έντονη ξηροδερμία που οφείλεται σε διαταραχή του φραγμού του δέρματος, με αποτέλεσμα να μπορούν να εισχωρήσουν αλλεργιογόνα και μικρόβια απο το περιβάλλον. Το δέρμα που πάσχει έχει έντονη ερυθρότητα (κοκκίνισμα) και απολέπιση (λεπτό ξεφλούδισμα) και έντονο κνησμό ο οποίος επιβαρύνει και τον υπνο του ασθενούς.

Παρακάτω προτείνουμε  συμβουλές για την καθημερινότητα του ασθενούς που είναι καλό να ακολουθούνται παράλληλα με την φαρμακευτική του αγωγή που προτείνει ο ιατρός:

  • Καθημερινά ένα μόνο και σύντομο μπάνιο με χλιαρό νερό,χωρίς χρήση σφουγγαριού. Επιλέγουμε ειδικό για την ατοπική δερματίτιδα αφρόλουτρο και σαμπουάν.  Συμπληρωματικά, χρήση ελαίου μπάνιου εντός του νερού.
  • Σκούπιζετε το σώματαμποναριστά χωρίς έντονη τριβή και εφαρμόζετε μαλακτική-ενυδατική κρέμα  αμέσως μετά, σε υγρό ακόμη δέρμα.
  • Αποφεύγετε την υπερβολική ζέστη στο δωμάτιο του παιδιού.
  • Αποφευγετε την έκθεση σε κρύο και ξηρό αέρα ή σε ζεστό και υγρό καιρό το καλοκαιρι (χρηση κλιματιστικού)
  • Χρησιμοποιείτε αποκλειστικά βαμβακερά ρούχα και σεντόνια σε άμεση επαφή με το δέρμα.
  • Αποφεύγετε τη χρήση μαλακτικών ρούχων, λευκαντικών ρούχων, αρώματων και γενικώς ο,τιδήποτε έχει χρώμα ή άρωμα
  • Αποφεύγετε τα πιθανά τροφικά αλλεργιογόνα πχ. ντομάτα,ξηροί καρποί σε έξαρση της νόσου
  • Αποφεύγετε το συναισθηματικό (άγχος) και σωματικό stress (έντονη κούραση, έλλειψη ύπνου)
  • Αποφύγετε το ξύσιμο των βλαβών. Ο κνησμός προκαλεί επιθυμία για επιπλέον κνησμό μέσω ερεθισμού των νευρικών απολήξεων στο δέρμα. Επίσης αυξάνει τις πιθανότητες επιμολυνσης των βλαβών με μικρόβια. Διατηρείστε τα νυχάκια κοντά και καθαρά, φορέστε βαμβακερά φορμάκια με μακριά μανίκια στα βρέφη για κάλυψη της επιφάνειας του δέρματος.