Γιατί να κάνω αποτρίχωση με laser σε δερματολογικό ιατρείο?

Γιατί να κάνω αποτρίχωση με laser σε δερματολογικό ιατρείο?

Είναι αλήθεια ότι η αποτρίχωση με laser είναι πλέον μια θεραπεία μαζική που απευθύνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών αλλά και ανδρών κάθε ηλικίας.

Εξαιτίας του ότι είναι μια τόσο δημοφιλής θεραπεία και του ότι προσφέρεται σε πολλά κέντρα σε κάθε γειτονιά σε πολύ ελκυστικά προγράμματα και πακέτα προσφορών έχει δημιουργηθεί στο κοινό η εντύπωση ότι είναι μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία την οποία μπορεί να πραγματοποιήσει ο καθένας με μια στοιχειώδη εκπαίδευση.

Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια.

Θα σας αναλύσουμε τα επιχειρήματα γιατί η αποτρίχωση είναι καλύτερο να γίνεται σε ένα δερματολογικό ιατρείο κάτω από την επίβλεψη, και την ευθύνη του ιατρού.

Ο δερματολόγος θα σχεδιάσει το πλάνο θεραπείας και θα ορίσει τις σωστές παραμέτρους με τις οποίες θα γίνει η εφαρμογή σε κάθε περίπτωση. Γιατί το κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό και θέλει άλλη παραμετροποίηση.

Οι παράμετροι της αποτρίχωσης (ενέργεια που χρησιμοποιούμε, διάρκεια παλμού και ταχύτητα) διαφοροποιούνται σε κάθε περιστατικό όχι μόνο με βάση , το χρώμα του δέρματος (το οποίο καθορίζεται γενετικά αλλά εξαρτάται και από την έκθεση στον ήλιο –«μαυρισμα» ή σε τεχνητές πηγές φωτός- solarium) αλλά και το χρώμα και πάχος και πυκνότητα της τρίχας, αλλά και με την ηλικία του κάθε περιστατικού, την παρουσία συνοδών νοσημάτων και ιατρικών καταστάσεων όπως ενδοκρινολογικα «ορμονικά» προβλήματα- πολυκυστικές  ωοθήκες, δασυτριχισμός, αλλα και δερματολογικά προβλήματα όπως φωτοδερματίτιδα, ροδόχρους νόσος, λύκος, νευρολογικές παθήσεις πχ  επιληψία, άλλα και με φάρμακα που πιθανόν λαμβάνει ο ασθενής ενώ πάντα λαμβάνεται υποψιν και η ευαισθησία του κάθε ανθρώπου στον πόνο.

Τέλος σε έναν ιατρικό χώρο ο ιατρός είναι υπεύθυνος και για την συνεχιζόμενη εκπαίδευση των αισθητικών που χειρίζονται τα laser αποτρίχωσης και είναι παρόν να απαντήσει σε ερωτήματα και να δώσει λύσεις όπου προκύψει η ανάγκη. Γίνεται ενημέρωση πριν την εφαρμογή για το πώς θα έρθει κατάλληλα προετοιμασμένο το περιστατικό, δίνονται οδηγίες για το τι πρέπει να αποφύγει να κάνει μετά την αποτρίχωση με laser, ενώ κατά την διαδικασία της εφαρμογής τηρούνται οι συνθήκες αντισηψίας , πρωτόκολλα ασφαλείας (ειδικά γυαλιά για τον χειριστή του μηχανήματος και το περιστατικό και άλλα ειδικά πρωτόκολλα όπως το πρωτόκολλο ασφαλείας για τον COVID με τον τρόπο που τον ορίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται και στο έντυπο συγκατάθεσης που δίνεται να υπογράψει το κάθε περιστατικό πριν την αποτρίχωση.

Με αυτές τις προϋποθέσεις η αποτρίχωση με laser είναι μια απολύτως ασφαλής διαδικασία.

Αντιθέτως όταν γίνει με επιπολαιότητα χωρίς να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και χωρίς την κατάλληλη παραμετροποίηση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλοκές οι οποίες μπορεί να είναι σχετικά απλές όπως επιφανειακά εγκαύματα τα οποία αφήνουν κηλίδες αποχρωματισμού, τραυματισμό λόγω εγκαύματος μελαχρωματικών κηλίδων και σπίλων (ελιές) του δέρματος, αλλά και σοβαρότερες επιπλοκές όπως βαθύτερα εγκαύματα που οδηγούν σε σχηματισμό φυσαλλίδων αλλά και σοβαρές οφθαλμολογικές επιπλοκές με μόνιμες βλάβες στην ιριδα και στον ακτινωτό μυ του οφθαλμού.

Σε ένα ιατρικό δερματολογικό κέντρο όλα τα laser είναι πιστοποιημένα με CE ( τα οποία καταθέτουμε στον ιατρικό σύλλογο), ενώ τα πιο εξοπλισμένα ιατρεία διαθέτουν και διαφορετικές τεχνολογίες laser (Alexandrite , διοδικά , αλλά και long pulse NdYag) ώστε να μπορούν να δώσουν λύσεις και σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις όπως το ιδιαίτερα μελαμψό ή και μαύρο δέρμα.

Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι αντιμετωπίζεται η αποτρίχωση με laser με την σοβαρότητα μια ιατρικής πράξης και όχι ως ένα ακόμα εμπορικό προϊόν.