What the international community of dermatologists says about cryolipolysis

 

Οι συγγραφείς είναι οι  Chase D. Derrick, M.D., του Πανεπιστημίου Missouri’s τμήμα πλαστικής χειρουργικής και ο Justin M. Broyles, M.D., της ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου  Johns Hopkins, και η Sachin M. Shridharani, M.D. πλαστική χειρουργός στην Ν. Υόρκη — πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας προκειμένου να δείξουν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της διαδικασίας της κρυολιπόλυσης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις βάσεις δεδομένων MEDLINE, Embase, PubMed και Cochrane για τον εντοπισμό 34 δημοσιευμένων μελετών σχετικά με θεραπεία κρυολιπόλυσης για την διόρθωση του περιγράμματος του σώματος. Από αυτά τα άρθρα, 19 πληρούσαν τα κριτήρια επιλογής και συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση. Συνολικά 16 αναλύθηκαν, τα οποία περιλάμβαναν  1.445 ασθενείς με ανακοινώσιμα δεδομένα για την ασφάλεια. Δώδεκα ασθενείς (0,82%) ανέφεραν επιπλοκές, η πιο κοινή των οποίων διαφορά στην αισθητικότητα του δέρματος που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες. Συνολικά 295 ασθενείς είχαν αντικειμενικά στοιχεία μείωσης του λιπώδους ιστού. Ο μέσος χρόνος από την στιγμή της εφαρμογής μέχρι την αντικειμενική αξιολόγηση της μείωσης του λιπώδους ιστού ως αποτέλεσμα ήταν 3,83 μήνες. Η μέση μείωση του λιπώδους ιστού ήταν 19,55% σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

 

“Η επιλεκτική κρυολιπόλυση, εμφανίζεται  σε βραχυπρόθεσμη παρακολούθηση(follow up), ως μια αξιόπιστη μέθοδος για να μειώσετε αξιόπιστα τις εναποθέσεις τοπικού  υποδόριου λίπους”, συμπεραίνουν οι συγγραφείς. “Οι αναφερόμενες  επιπλοκές είναι σπάνιες και υποχωρούν χωρίς κάποια θεραπεία ή παρέμβαση. Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να στοχεύουν στην βελτιστοποίηση της επιλογής των ασθενών οι οποίοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για την θεραπεία και για τα αποτελέσματα της θεραπείας  κατά τη λήψη δεδομένων μακροχρόνιας παρακολούθησης(follow up) . ”

Η μελέτη αυτή έχει δημοσιευτεί στην Aesthetic Surgery Journal.

 

 

Η κρυολιπόλυση σε συνδυασμό με κρουστικά-ακουστικά κύματα ελαττώνει τον λιπώδη ιστό

Μια εναλλακτική λύση για την λιποαναρρόφηση  χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό της κρυολιπόλυσης  και των ακουστικών- κρουστικών κυμάτων δείχνει να είναι πολλά υποσχόμενη για την μείωση του υποδόριου λίπους και της κυτταρίτιδας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

 

Η συνδυασμένη θεραπεία αποκαλείται «Ice-Shock Λιπόλυση» και  χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό των κρουστικών κυμάτων και κρυολιπόλυσης  για τη μείωση της περίμετρου-περιφέρειας των περιοχών στις οποίες γίνεται η θεραπεία , θεραπεύοντας τόσο το τοπικό πάχους ,όσο και την κυτταρίτιδα. Οι ερευνητές σε συνεργασία με το δεύτερο Πανεπιστήμιο της Νάπολης μελέτησαν την συνδυασμένη θεραπεία  σε 50 ασθενείς. Βρήκαν μια μέση μείωση του πάχους του λιπώδους ιστού μετά τις θεραπείες μεγαλύτερη από 3 cm, με μέση μείωση 4,45 cm στην περιφέρεια-περίμετρο της υπο θεραπείας περιοχής.

 

The combination of shock waves, commonly used to treat musculoskeletal disorders and cryolipolysis which is a non-invasive method to destroy localized subcutaneous fat, caused the programmed death and slow apoptosis and resorption of the damaged fat cells.

 

"The results show that Ice-Shock lipolysis is a safe, effective and well-tolerated non-invasive procedure for body contouring," the authors concluded. "In particular, (we) believe this could be an ideal alternative to liposuction for patients who need only small or moderate amounts of adipose tissue and cellulite to be removed or are not suitable candidates for surgical approaches to body contouring .”

 

The study was published in Aesthetic Plastic Surgery.  Aesthetic Plastic Surgery

 

——————————————————————————————————

Νέες τάσεις στην θεραπεία της κρυολιπόλυσης

Οι θεραπείες στην υπογνάθιο περιοχή («διπλοσάγωνο») και γενικότερα οι μικρότερες, πιο άνετες θεραπείες είναι η νέα τάση στην κρυολιπόλυση, σύμφωνα τον  Girish (Gilly) Munavalli, M.D., M.H.S., ιατρικό διευθυντή, στο τμήμα Δερματολογίας, Laser και αγγειακών βλαβών στην πολιτεία της  Καρολίνα, στο Charlotte της Αμερικής.

 

«Υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τη μείωση του διπλοσάγονου,” ο Δρ Munavalli είπε στους συναδέλφους του κατά τη διάρκεια του 36ου Ετήσιου Συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας για Laser Ιατρικής & Χειρουργικής (ASLMS 2016) στην Βοστόνη. Αναφέρθηκε στο σύστημα CoolSculpting [Zeltiq] το οποίο έχει λάβει έγκριση FDA για μείωση του λίπους στην υπογνάθια χώρα το 2015 και εισήγαγε το aplicator CoolMini για τη θεραπεία του μικρού συσσωρευμένου λίπους, όπως παρατηρείται στην  υπογένεια περιοχή. Μερικοί γιατροί έχουν επίσης το χρησιμοποιούν για να μειώσουν εναποθέσεις λιπους στην μασχαλιαία περιοχή και στην έσω επιφάνεια στο γόνατο. ”

 

Σε αντίθεση με Kybella [Allergan] θεραπεία για υπογένεια λίπος, CoolMini δεν προκαλεί σημαντική διόγκωση και μώλωπες, και οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές δραστηριότητες χωρίς χρόνο αποθεραπείας, λέει ο Δρ Munavalli, επίκουρος καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολής, Wake Forest και κλινικός βοηθός καθηγητή της ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, το  CoolMini δεν απαιτει τόσες πολλές θεραπευτικές συνεδρίες, σε συγκρίσιμη, με ανταγωνιστικές θεραπείες

 

Η σημερινή τεχνολογία κρυολιπόλυσης  προσφέρει επίσης θεραπείες μικρότερης διάρκειας ,με βελτιωμένη άνεση, σύμφωνα με τον Δρ Munavalli. Ο ίδιος αναφέρεται σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε επίσης στο ASLMS 2016, αναφερόμενη  στο CoolAdvantage applicator [Zeltiq].

“Έχει ένα κύπελλο ψύξης (handpiece) το οποίο μεγιστοποιεί την επαφή του ιστού για πιο αποτελεσματική ψύξη και παρέχει χαμηλότερη θερμοκρασία κατά την θεραπεία, έτσι ώστε η ίδια αποτελεσματικότητα να επιτυγχάνεται σε 35 αντί για 60 λεπτά», λέει ο Δρ Munavalli. «Επίσης αναρροφά (τραβά) τον ιστό πιο απαλά στο κύπελλο σε σύγκριση με τια παραδοσιακά παραλληλόγραμμα applicators, έτσι υπάρχει μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς και πολύ λιγότερες μώλωπες μετά τη θεραπεία.”

Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν στο 36th Annual Conference of the American Society for Laser Medicine & Surgery (ASLMS 2016)