• Τηλέφωνο: +30 2310 222 432
  • Διεύθυνση : Τσιμισκή 99, Θεσσαλονίκη / 4ος Όροφος
  • Δευτ-Παρ: 11:00ΠΜ - 21:30ΜΜ
  • 0

Ο φόβος της εφαρμογής μποτουλινικής τοξίνης (botox , dysport) δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στους υποψήφιους ασθενείς μας. Ιδιαίτερα πριν την πρώτη φορά που θα κάνουν την εφαρμογή. Αυτό είναι αρκετά δύσκολο να κατανοηθεί, καθώς η τοξίνη είναι ένα από τα ασφαλέστερα διαθέσιμα φάρμακα – ειδικά όταν χρησιμοποιείται στις ενδείξεις της αισθητικής ιατρικής.

Το Botox είναι πιθανώς μια από τις πιο παρεξηγημένες θεραπείες της αισθητικής ιατρικής. Πολλές φορές μέσα μαζικής ενημέρωσης απεικονίζουν το Botox ως ουσία που χρησιμοποιείται για να δώσει όγκο στα χείλη ή στα μάγουλο. Πρόκειται για μια συνήθη λανθασμένη αναφορά της δράση του φαρμάκου. Το botox δεν δίνει σε καμία περίπτωση επιπλέον όγκο. Αυτό που κάνει είναι να χαλαρώνει και να ηρεμεί του μυς του προσώπου η σύσπαση των οποίων οδηγεί σε εμφάνιση ρυτίδων έκφρασης.

Άλλος φόβος των ασθενών μας είναι το απόλυτο «πάγωμα» του προσώπου και η εικόνα του ανέκφραστου προσώπου «μάσκας». Αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι το αποτέλεσμα του botox είναι απολύτως ρυθμίσιμο. Σε ασθενείς μας που δεν επιθυμούν την πλήρη εξάλειψη των ρυτίδων τους μπορούμε να κάνουμε μια πολύ ελαφρότερη εφαρμογή με λιγότερες μονάδες (BABY BOTOX) η οποία αφήνει κινητικότητα. Έτσι εκμεταλλευόμαστε την προφυλακτική δράση του botox που δεν αφήνει τις ρυτίδες να βαθύνουν , ενώ το αποτέλεσμα είναι διακριτικό και τελείως φυσικό (natural). Το πρόσωπο δείχνει απλά ξεκούραστο.

Επίσης οι δυνητικοί ασθενείς μας φοβούνται παραμορφώσεις στο πρόσωπο πχ άσχημα ανορθωμένα φρύδια (κυρίως στο τελείωμα τους) ή άσχημα γωνιωμένα φρύδια (στο κέντρο τους). Άλλος συχνός φόβος των μελλοντικών ασθενών μας είναι η πιθανότητα βλεφαρόπτωσης. Όλα τα παραπάνω είναι πιθανόν να συμβούν σε μια κακή εφαρμογή μποτουλινικής τοξίνης. Σε αυτήν την περίπτωση ΔΕΝ ευθύνεται το φάρμακο αλλά η ανεπάρκεια γνώσεων και τεχνικής του ιατρού που κάνει την εφαρμογή. Σε μια σωστή και τεχνικά άρτια εφαρμογή το αποτέλεσμα είναι τελείως φυσικό (natural)

Ο φόβος της τοξίνης μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες «εναλλακτικές» επιλογές όπως είναι οι ενέσεις γεμίσματος με υαλουρονικό για την περιοχή του μεσόφρυου οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση δίνουν ένα φτωχό αισθητικό αποτέλεσμα (γνωστό ως «εικόνα μονόκερου») ενώ στην χειρότερη περίπτωση ακολουθεί σε λάθος εφαρμογή υαλουρονικού στην περιοχή του μεσοφρύου αρτηριακή απόφραξη (εμβολή) ή συμπίεση η οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

Λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε; Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προσπαθήσουμε να στοχεύσουμε τον ανορθολογισμό με τον ορθολογισμό. Πρέπει να επισημάνουμε στους ασθενείς μας ότι η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της μποτουλινικής τοξίνης στην περιοχή του προσώπου είναι πολύ υψηλότερες σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ενέσιμη αισθητική θεραπεία