Botox

Botox (Μποτοξ) – Τι είναι & Τρόπος Δράσης

Το ΒΟΤΟΧ είναι μια φυσική, επεξεργασμένη πρωτείνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium Botulinum
Πολύ μικρές δόσεις του φαρμάκου χορηγούνται με πολύ λεπτές “ενεσούλες” (σύριγγες ινσουλίνης) στον μυ, αναστέλλοντας την μετάδοση του νευρικού ερεθίσματος και έτσι ο μυς χαλαρώνει και δεν συσπάται. . Οι περισσότεροι άνθρωποι (και ιδιαίτερα αυτοί που είναι πιο εκφραστικοί και «χρησιμοποιούν» περισσότερο τους μυες στο πρόσωπο τους κατά την επικοινωνία) μετά την ηλικία των 30 ετών ξεκινούν και «γράφουν» λεπτές ρυτίδες ηρεμίας ιδιαίτερα δίπλα στο μάτι («πόδι της χήνας») και στο μέτωπο και μεσόφρυο.

Botox
Η προσωρινή ελάττωση ή και κατάργηση της έντονης μυϊκής σύσπασης με τη χρήση του Βοτοx έχει ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση της εμφάνισης αυτών των ρυτίδων.

Botox (Μπότοξ) – Εφαρμογή στο πρόσωπο (αντιγήρανση)

Η θεραπεία με το Botox έχει διπλό ώφελος γιατί απο την μία λειτουργεί θεραπευτικά μειώνοντας τις βαθιές ρυτίδες και εξαφανίζοντας τις ρυτίδες μεσαίου βάθους, αλλά απο την άλλη λειτουργεί και προληπτικά όταν γίνεται σε μικρότερες ηλικίες (κοντά στα 30 έτη) γιατί δεν επιτρέπει στο πρόσωπο να σχηματίσει ρυτίδες ηρεμίας με αποτέλεσμα να επιβραδύνει πολύ τη διαδικασία της γήρανσης.

Το Botox επιτυγχάνει ένα πολύ «φυσικό» αισθητικό αποτέλεσμα ,καθώς το πρόσωπο δείχνει να είναι φρέσκο και «ξεκούραστο» (ακόμα και μετά μια ημέρα με πολύ βαρύ πρόγραμμα εργασίας) και οι υπόλοιποι το αντιλαμβάνονται ώς ένα πρόσωπο νεανικότερο.

Botox (μποτοξ) – Εφαρμογή για υπερβολική εφίδρωση (υπεριδρωσία) σε μασχάλες, παλάμες, πελματα

Το ΒΟΤΟΧ μπορεί να προσφέρει πολύ μεγάλη ανακούφιση σε αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα. Η υπερβολική εφίδρωση συμβαίνει ακόμα και σε ηρεμία, αλλά ενισχύεται σημαντικά κατά την σωματική δραστηριότητα και κατά το ψυχολογικό stress. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό, αλλά δημιουργεί και ψυχολογικά προβλήματα στον πάσχοντα και κοινωνικά προβλήματα (δυσκολία χειραψίας κατά την παλαμιαία υπεριδρωσία δημιουργεί επαγγελματικά προβλήματα, δυσκολία κατά τις γραπτές εξετάσεις κτλ). Στην πρωτοπαθή υπεριδρωσία, ο μηχανισμός δράσης του botox είναι η διακοπή του νευρικού ερεθίσματος που φτάνει μέχρι τους ιδρωτοποιούς αδένες και τους δίνει την εντολή να παράγουν ιδρώτα.  Πρέπει να επισημανθεί ότι η εφαρμογή botox σε τέτοιες καταστάσεις εμποδίζει την υπερβολική εφίδρωση κι όχι τη φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα.

Τα καλά αποτελέσματα της εφαρμογής διαρκούν για 6 μήνες.

Πριν τη θεραπεία υπεριδρωσίας με botox προηγείται χαρτογράφηση της περιοχής με test αμύλου – ιωδίου. Με το τεστ αυτό, η περιοχή που ιδρώνει χρωματίζεται μαύρη. Στη συνέχεια ενίεται το botox ενδοδερμικά με τρόπο κατά το δυνατόν ανώδυνο. Η θεραπεία υπεριδρωσίας με botox είναι θεραπεία εκλογής για άμεση μείωση έως εξαφάνιση της εφίδρωσης, ενώ ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στις δραστηριότητές του.

Βέβαια πριν γίνει η εφαρμογή πρέπει να έχει προηγηθεί έλεγχος για παθολογικές αιτίες δευτερογενούς υπεριδρωσίας όπως ο υπερθυρεοειδισμός και το φαιοχρωμοκύττωμα . Στις περίπτωση αυτές θα πρέπει να διορθωθεί το παθολογικό αίτιο και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί η πρωτοπαθής υπεριδρωσία

Πριν & Μετά Θεραπείας

Μπορείτε να δείτε την πορεία της κάθε θεραπείας στο παρακάτω slider. Πατώντας τα βέλη στο κάτω μέρος μπορείτε να δείτε το αποτελεσμα ανα συνεδρία

Εφαρμογή Botox στο μεσόφρυο Πρίν
01

Εφαρμογή Botox στο μεσόφρυο Πρίν

Αποτέλεσμα εφαρμογής botox σε κυρία 51 ετών. Πατήστε τα βέλη στο κάτω μέρος για να δείτε τα αποτελέσματα και στις υπόλοιπες περιοχές.

Εφαρμογή Botox στο μεσόφρυο Μετά
02

Εφαρμογή Botox στο μεσόφρυο Μετά

Αποτέλεσμα εφαρμογής botox σε κυρία 51 ετών. Πατήστε τα βέλη στο κάτω μέρος για να δείτε τα αποτελέσματα και στις υπόλοιπες περιοχές.

Εφαρμογή Botox στο πόδι χήνας Πρίν
03

Εφαρμογή Botox στο πόδι χήνας Πρίν

Αποτέλεσμα εφαρμογής botox σε κυρία 51 ετών. Πατήστε τα βέλη στο κάτω μέρος για να δείτε τα αποτελέσματα και στις υπόλοιπες περιοχές.

Εφαρμογή Botox στο πόδι χήνας Μετά
04

Εφαρμογή Botox στο πόδι χήνας Μετά

Αποτέλεσμα εφαρμογής botox σε κυρία 51 ετών. Πατήστε τα βέλη στο κάτω μέρος για να δείτε τα αποτελέσματα και στις υπόλοιπες περιοχές.

Εφαρμογή Botox στο μέτωπο Πρίν
05

Εφαρμογή Botox στο μέτωπο Πρίν

Αποτέλεσμα εφαρμογής botox σε κυρία 51 ετών. Πατήστε τα βέλη στο κάτω μέρος για να δείτε τα αποτελέσματα και στις υπόλοιπες περιοχές.

Εφαρμογή Botox στο μέτωπο Μετά
05

Εφαρμογή Botox στο μέτωπο Μετά

Αποτέλεσμα εφαρμογής botox σε κυρία 51 ετών. Πατήστε τα βέλη στο κάτω μέρος για να δείτε τα αποτελέσματα και στις υπόλοιπες περιοχές.

Botox (μποτοξ) – Εφαρμογή για επίμονες υποτροπιάζουσες κεφαλαλγίες και ημικρανία

Ένα επιπλέον ώφελος της θεραπείας ,το οποίο έγινε πρόσφατα γνωστό, είναι οτι ελαττώνονται οι πονοκέφαλοι οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους «κεφαλαγίες τάσης» από την ακούσια μυική συσπαση των μυών στο μέτωπο και τον αυχένα λόγω στρες. Πρόσφατα το botox πήρε έγκριση απο τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) για την θεραπεία της χρόνιας ημικρανίας.

Κατά την εφαρμογή botox για θεραπεία ημικρανίας κάνουμε ενεσούλες σε μερικές επιπλέον θέσεις (κροταφικός μυς, ινιακά) οι οποίες σχετίζονται με την εμφάνιση ημικρανίας
Η δράση του botox είναι παροδική και υποχωρεί μετά από 4-6 μήνες.

15-20 λεπτά μόνο! Φυσικά και είναι δυνατή η άμεση επιστροφή στην εργασία. Γι αυτό και το botox ανήκει στις «lunch break” θεραπείες, δηλαδή στις θεραπείες που μπορούν να γίνουν ακόμα και κατά το διάλλειμμα για μεσημεριανό φαγητό!

Το κόστος εξαρτάται απο την ποσότητα (μονάδες) botox που θα χρησιμοποιήσουμε. Αν κάνουμε την εφαρμογή μόνο σε μία θέση (μεσόφρυο ή μέτωπο ή πόδι χήνας-μάτι) θα χρειαστούμε το 1/3 των μονάδων σε σχέση με μια full face εφαρμογή. Επίσης μπορεί να θέλουμε να κάνουμε την εφαρμογή σε όλες τις προβλεπόμενες θέσεις, αλλά με λιγότερες μονάδες γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε κινητικότητα στο πρόσωπο, αλλά ταυτόχρονα να προφυλάξουμε απο την εμβάθυνση των ρυτίδων. Στην περίπτωση αυτή κάνουμε τις μισές μονάδες απ ότι σε μια πλήρη full face εφαρμογή και αυτό ονομάζεται baby botox. Τέλος ένα αντρικό πρόσωπο ή ένα γυναικείο πρόσωπο με πολύ έντονο μυικό σύστημα απαιτεί περισσότερες μονάδες botox και αυτό επηρεάζει και το κόστος της εφαρμογής. Με μια  συμβουλευτική επίσκεψη θα μάθετε ακριβώς την τιμή botox για το δικό σας πρόσωπο.
Το κόστος botox δεν θα πρέπει να αποτελεί το κύριο κριτήριο για την επιλογή του ιατρού, καθώς η ποιότητα, το αποτέλεσμα και η διάρκεια της θεραπείας είναι αυτό που μετράει.

Είναι αλήθεια ότι το botox είναι ακριβό φάρμακο. Επομένως και το κόστος της θεραπείας είναι σχετικά υψηλό. Η επιλογή φθηνών λύσεων και «προσφορών» είναι επικίνδυνη, καθώς στις περιπτώσεις αυτές η προέλευση και η ποιότητα του φαρμάκου είναι αμφίβολη, η διάλυση – αραίωσή του όχι σωστή και το αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση θα είναι φτωχό και μικρής διάρκειας. Όταν επιλέγουμε μία ιατρική θεραπεία κύριο κριτήριο θα πρέπει να είναι η εμπειρία του ιατρού και η ασφάλεια της θεραπείας. Σε μη γνήσιο σκεύασμα υπάρχουν σοβαροί και ανυπολόγιστοι κίνδυνοι για την υγεία μας.

Το botox μπορεί να εφαρμοστεί προληπτικά ακόμα σε νεαρότερα σε ηλικία άτομα στα οποία οι ρυτίδες λόγω της αυξημένης εκφραστικότητάς τους έχουν σχηματιστεί μεν αλλά δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί και μονιμοποιηθεί. Αυτή η τεχνική είναι γνωστή ως «babybotox», τεχνική κατά την οποία χρησιμοποιούνται μικρότερες δόσεις (μονάδες) botox που δρα ανασταλτικά στη μονιμοποίηση των ρυτίδων.

Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχει επίσης ένδειξη το baby botox εφόσον θέλουν να διατηρήσουν ελαττωμένη κινητικότητα στους μυς στο πρόσωπό τους. Η μικρότερη ποσότητα (μονάδες) botox που χρησιμοποιείται στο baby botox επιτρέπει μεν την κίνηση των μυών, αλλά σε μικρότερη έκταση, με αποτέλεσμα οι ρυτίδες να είναι λιγότερο βαθιές και το πρόσωπό να δείχνει ανανεωμένο.

Όταν το botox εφαρμόζεται από εξειδικευμένο Δερματολόγο ή Πλαστικό Χειρουργό, σπάνια εμφανίζει ανεπιθύμητες ενέργειες. Αν αυτές εμφανιστούν είναι παροδικές και ήπιες, γεγονός που καθιστά την εφαρμογή εξαιρετικά ασφαλή.

Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια που μπορεί να προκύψει είναι η δημιουργία εγχύμωσης (μελανιάς) στο σημείο της ένεσης ειδικά σε άτομα που έχουν αυτήν την προδιάθεση (πολύ λεπτό δέρμα με επιφανειακά αγγεία). Η μελανιές αυτές εμφανίζονται συνήθως στην περιοχή γύρω απο τα μάτια όπου το δέρμα είναι ιδιαίτερα λεπτό και έχει πολλά και επιφανειακά αγγεία. Για να το αποφύγουμε αυτό συνιστάται να αποφύγουμε να πάρουμε ασπιρίνη αντιπηκτική αγωγή ή βιταμίνη Ε 48 ώρες πρίν και 4 ημέρες μετά την θεραπεία. Σε περίπτωση που συμβεί κάνουμε άμεσα τη χρήση πάγου και χρησιμοποιούμε κρέμα που περιέχει άρνικα ή χάπια αρνικα 1Μ κατά την ημέρα της εφαρμογής και τις 3 επόμενες ημέρες. Οι μελανιές υποχωρούν γρήγορα σε χρονικό διάστημα περίπου μιας εβδομάδας, ενώ καλυπτονται εύκολα με make up. Άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η  μη συμμετρική μείωση των ρυτίδων που διορθώνεται κατά την επανεξέταση που λαμβάνει χώρα σε 15 ημέρες. Σε ελάχιστα περιστατικά παρατηρείται αίσθημα βάρους ή κεφαλγία το οποίο μπορεί να υπάρξει κατά τις πρώτες ημέρες μετά την εφαρμογή botox αλλά υποχωρεί γρήγορα.

Σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως βλεφαρόπτωση, περιγράφονται όταν το botox εφαρμόζεται από μη ειδικούς.

-Να μην πιάνουμε-τρίβουμε τις περιοχές του προσώπου όπου έγινε η εφαρμογή για τις επόμενες 4 ώρες
-Να μην ξαπλώσουμε ή σκύψουμε για τις επόμενες 4 ώρες

-Να προτιμήσουμε σαν παυσίπονο την παρακεταμόλη (Panadol, Depon) και να αποφύγουμε την ασπιρίνη σε περίπτωση πονοκεφάλου τις πρώτες ώρες αμέσως μετά την θεραπεία (για την αποφυγή δημιουργίας εγχυμώσεων-μελανιάς).
-Να αποφύγουμε την έντονη σωματική άσκηση (εφίδρωση) για τις επόμενες 4 ημέρες
-Να αποφεύγουμε την ζέστη για τις επόμενες 4 ημέρες (στεγνωτήρα μαλλιών, σάουνα, καυτό μπάνιο, γυμναστήριο, τζάκι, σιδέρωμα κτλ)

– Να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για τις επόμενες 4 ημέρες

Στην κλινική μας η εφαρμογή γίνεται από πιστοποιημένο δερματολόγο, χρησιμοποιείται το αυθεντικό σκεύασμα στις κατάληλλες μονάδες και με την κατάλληλη τεχνική, οπότε τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και απόλυτα ασφαλή.

Φυσικά. Ίσως όμως στους άντρες οι οποίοι διαθέτουν ισχυρότερο μυικό σύστημα στο πρόσωπο να διαρκεί λίγο λιγότερο το καλό αποτέλεσμα. Επίσης, σε άντρες χρησιμοποιούμε περισσότερη ποσότητα (μονάδες) botox για να μπορέσουμε να εξουδετερώσουμε τους ισχυρότερους μυες

Όχι. Τις περισσότερες φορές οι ασθενείς δεν αισθάνονται καθόλου τις μικροενεσούλες. Δεν απαιτείται κανένα είδος αναισθησίας. Για την ακριβεια, δεν επιθυμούμε καμία αναισθησία για να διατηρήσει ο ασθενής την πλήρη κινητικότητα στους μυς του προσώπου κατά την εφαρμογή και να μπορεί να εκτελέσει τα παραγγέλματα που του δίνουμε για να κάνει ορισμένες εκφράσεις. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε την καλύτερη δυνατή εφαρμογή πλήρως εξατομικευμένη για το καθε πρόσωπο

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας σε αυτό. Υπάρχουν ασθενείς που με το που βλέπουν κάποια κινητικότητα να εμφανίζεται πάλι στο πρόσωπό τους (πχ μετά από 4 μήνες) και πριν εξαντληθεί πλήρως το αποτέλεσμα της θεραπείας επιθυμούν να επαναλάβουν την εφαρμογή. Συνήθως περιμένουμε να επανέλθει πλήρως η κινητικότητα του προσώπου μετά απο 5-6 μήνες και μετά επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή. Οι ασθενείς που εκτός απο το αισθητικό αποτέλεσμα της αντιγήρανσης κάνουν την εφαρμογή και για λόγους ημικρανίας επαναλαμβάνουν την εφαρμογή λίγο συχνότερα κάθε 4 μήνες γιατί τότε βλέπουμε να αρχίζουν να επανέρχονται οι ημικρανίες. Αλλά και αν για λόγους πρακτικούς ή οικονομικούς θέλουμε να επαναλάβουμε την εφαρμογή μετά από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πχ 1 χρόνο πάλι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Το ΒΟΤΟΧ είναι καθιερωμένο στην αντίληψη του κόσμου ως μια θεραπεία η οποία εξαφανίζει τις ρυτίδες. Παράλληλα όμως είναι εξαιρετική θεραπεία και για την πρόληψη ώστε να μην εμφανιστούν και εγκατασταθούν ρυτίδες ηρεμίας! Καθώς μεγαλώνουμε το δέρμα χάνει την ενυδάτωση και ελαστικότητά του με αποτέλεσμα οι ρυτίδες έκφρασης να γίνονται μόνιμες ακόμα και σε ηρεμία όταν οι μιμικοί μυες που τις δημιουργούν δεν συσπώνται. Αν το ΒΟΤΟΧ χρησιμοποιηθεί ως πρόληψη (πχ για να αποτρέψει την υπερβολική συνοφρύωση) τότε οι ρυτίδες αυτές δεν πρόκειται να σχηματιστούν. Οι εφαρμογές ΒΟΤΟΧ ως πρόληψη ξεκινούν  σε μικρότερες ηλικίες κοντά στα 30 έτη. Επίσης, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν οτι το botox είναι μία ιατρική εφαρμογή και ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αποφασίσει μαζί με τον ιατρό αν είναι ενδεδειγμένο να γίνει η εφαρμογή. Έτσι, ένα πρόσωπο που λόγω δουλειάς ή χόμπι εκτείθεται υπερβολικά σε εξωτερικό χώρο αέρας και ήλιος (αθλητές του σκι ή ιστιοπλοίας) θα έχει πρωιμότερη γήρανση του δέρματος (φωτογήρανση) και θα χρειαστεί νωρίτερα την εφαρμογή σε σχέση με ένα άτομο που η εργασία και ψυχαγωγία του βρίσκεται σε εσωτερικούς χώρους. Επίσης άτομα με ξηρή και λεπτή επιδερμίδα εμφανίζουν νωρίτερα σημεία γήρανσης του δέρματος σε σχέση με ένα λιπαρό-μεικτό δέρμα οπότε θα χρειαστούν νωρίτερα την εφαρμογή botox.

Τέλος σε άτομα που επαγγελματικοί ή προσωπικοί λόγοι επιβάλλουν το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στην εμφάνιση του προσώπου ξεκινούν τις εφαρμογές baby botox πριν εμφανιστούν εμφανείς ρυτίδες ώστε να εκμεταλευτούν τις προληπτικές ιδιότητες της εφαρμογής.

Φυσικά. Ιδιαίτερα σε νέα άτομα είναι σύνηθες να υπάρχει ανάγκη εφαρμογής botox μόνο σε μία περιοχή όπως στο μεσόφρυο (πχ σε άτομα που συνοφρυόνουν υπερβολικά γιατί δεν βλέπουν καλά μακρυά ή λογω τικ) ή στο πόδι της χήνας σε άτομα που γελούν υπερβολικά! Στις περιπτώσεις αυτές μπορούμε να κάνουμε την εφαρμογή μόνο στην θέση που χρειάζεται διόρθωση ή προφύλαξη. Πάντως ακόμα και στις περιπτώσεις αυτές μπορούμε να κάνουμε μικρότερες ποσότητες botox και στις υπολοιπες θέσεις (baby botox) για λόγους προφύλαξης ,αλλά και για να πετύχουμε ενα ποιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα του botox ξεκινάει μετά απο 4-5 μέρες. Το μέγιστο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα φαίνεται μετά απο 15 ημέρες. Τότε είναι που ζητούμε να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα της εφαρμογής και να προχωρήσουμε σε κάποια ενίσχυση ή δίορθωση εφόσον χρειάζεται (botox retouch). Η μικρο-δόση συμπλήρωμα του botox θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 10- 16 ημερών, και όχι μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος, διότι σε αντίθετη περίπτωση ο οργανισμός την αντιλαμβάνεται σαν αναμνηστική δόση, με αποτέλεσμα τη γρήγορη ανάπτυξη αντοχής και μειωμένη διάρκεια του botox στο μέλλον.

 

Το αποτέλεσμα του botox διαρκεί περίπου 5-6 μήνες ,ενώ κάποια κινητικότητα στο πρόσωπο επιστρέφει λίγο νωρίτερα πχ στους 4 μήνες. Είναι πολλοί οι παράγοντες που καθορίζουν την διάρκεια του αποτελέσματος της εφαρμογής. Πρωταρχικό ρόλο παίζει η ανατομία του προσώπου με τους άντρες αλλά και κάποιες γυναίκες που έχουν εντονότερο μυικό σύστημα στο πρόσωπο, να έχουν μικρότερη διάρκεια αποτελέσματος. Ακόμα ρόλο παίζει η καθημερινότητα του ατόμου. Παρατηρούμε οτι άτομα που κουράζονται πολύ, ζούν  μεγάλη ένταση στην εργασία τους και δεν κοιμούνται αρκετά να  έχουν μικρότερη διάρκεια στο αποτέλεσμα της εφαρμογής. Και η καθημερινή έντονη σωματική δραστηριότητα ή και η έκθεση στη ζέστη (πχ η καθημερινότητα μιας γυμνάστριας) επηρρεάζει αρνητικά. Τέλος ακόμα και η εποχή του έτους που γίνεται η εφαρμογή παίζει ρόλο, με τους καλοκαιρινούς μήνες να υστερούν σε διάρκεια του αποτελέσματος του botox.

Επίσης η διάρκεια εξαρτάται από την ποσότητα της τοξίνης που χρησιμοποιήσαμε. Έτσι για παράδειγμα μια αναλογικά μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 5-6 μήνες αλλά συνήθως θα έχει προκαλέσει έντονη ακινητοποίηση που δίνει μια ΄παγωμένη΄ έκφραση και μπορεί να μην είναι επιθυμητή. Από την άλλη μικρότερη ποσότητα φαρμάκου (baby botox) δίνει ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα αλλά διαρκεί μέχρι 3-4 μήνες, οπότε χρειάζεται συχνότερη επανάληψη.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλοί μύθοι για το botox που αποτρέπουν ανθρώπους που επιθυμούν να προχωρήσουνε στην εφαρμογή

Μύθος είναι ότι το botox «παγώνει» και «αγριεύει» το πρόσωπο. Όταν αυτό γίνεται σωστά αναδεικνύει τα όμορφα χαρακτηριστικά του προσώπου το οποίο δείχνει απλά πιο ξεκούραστο

Μύθος είναι ότι αν ξεκινήσει κανείς νωρίς το botox, μετά δεν θα έχει το ανάλογο αποτέλεσμα. Το botox είναι ιδανικό να ξεκινά μόλις γίνουν ορατές οι πρώτες ρυτίδες ηρεμίας ώστε να αποφύγουμε τη μονιμοποίησή τους.

Μύθος είναι ότι το botox είναι τοξίνη και άρα βλαπτικό για την υγεία. Η χρήση του botox πάνω από 25 χρόνια στην ιατρική έδειξε ότι ουδέποτε έβλαψε την υγεία. Η  βοτουλινική τοξίνη τύπου Α που περιέχεται στο botox με τη μορφή της κεκαθαρμένης τοξίνης δεν είναι βλαπτική και ούτε επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μύθος είναι ότι μετά από πολλές εφαρμογές το botox διαρκεί λιγότερο και «δεν πιάνει». Αντιθέτως όταν το botox γίνεται τακτικά, αυξάνεται η δράση του και οι ρυτίδες παραμένουν λείες για μεγαλύτερο διάστημα. Σύμφωνα με μελέτη σε μεγάλο αριθμό ασθενών που δημοσιεύτηκε 2011 στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό American Society of Dermatologic Surgery, η έγκαιρη και συνεπής επανάληψη της θεραπείας κάθε 4 – 5 μήνες οδηγεί σε μεγαλύτερη κάθε φορά μείωση των ρυτίδων, μεγαλύτερη ικανοποίηση των «ασθενών» και μεγαλύτερη διάρκεια του αποτελέσματος που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τους 7 μήνες.

Το υαλουρονικό  είναι μια τελείως διαφορετική εφαρμογή. Δεν χαλαρώνει προσωρινά τους μυς του προσώπου που «γράφουν» τις ρυτίδες όπως το botox αλλά δίνει όγκο και «γεμίζει» τις βαθιές γραμμές και ρυτίδες. Το αποτέλεσμα της θεραπείας  με υαλουρονικό εμφανίζεται αμέσως κατά την εφαρμογή και διαρκεί για 9-12 μήνες. Η θεραπεία με υαλουρονικό προσφέρει ουσιαστικά στην αντιγήρανση και ιδιαίτερα στο κατώτερο πρόσωπο (ρυτίδες μεταξύ μύτης-στόματος, ζυγωματικά-μήλα, αύξηση του όγκου στα χείλη, διόρθωση ρυτίδες στο μουστάκι, πηγούνι κτλ), ενώ η θεραπεία με ΒΟΤΟΧ προτιμάται στο ανώτερο πρόσωπο (μέτωπο, γύρω από τα μάτια-πόδι χήνας)

Τέλος να προσθέσουμε ότι για ένα ιδανικό αποτέλεσμα οι θεραπείες με ΒΟΤΟΧ και υαλουρονικό μπορούν να συνδυαστούν στο ίδιο πρόσωπο!

  • Στο δερματολογικό μας ιατρείο χρησιμοποιούμε μόνο BOTOX (Allergan) και DYSPORT (IPSEN). Αυτες είναι οι εγκεκριμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα. Θα πρέπει να απαιτείτε να βλέπετε το φιαλίδιο του botox που σας εφαρμόζεται, γιατί οτιδήποτε άλλο πέρα των προαναφερόμενων φαρμάκων δεν κυκλοφορεί νόμιμα και ενδεχομένως να είναι επικίνδυνο.

Είναι μύθος ότι αν κάποιος αποφασίσει για κάποιο λόγο να διακόψει τη θεραπεία με botox θα επιταχυνθεί η διαδικασία γήρανσης και θα επιδεινωθεί η εικόνα του προσώπου του. Μετά την πάροδο της δράσης του botox, το πρόσωπο απλά θα επανέλθει σταδιακά στην αρχική, προ της θεραπείας, κατάσταση, καθώς οι μύες αρχίζουν και πάλι να κινούνται κανονικά.

Οι ρυτίδες σταδιακά επιστρέφουν (μέσα σε 6 μήνες περίπου) ακριβώς στην κατάσταση που ήταν πρό θεραπείας με ΒΟΤΟΧ! Όμως επειδή έχουμε συνηθίσει τους τελευταίους 6 μήνες σε ένα πολύ πιο νεανικό πρόσωπο τώρα μας φαίνεται χειρότερο!

Η εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης δεν πρέπει να γίνεται σε άτομα που πάσχουν από νευρολογικές διαταραχές όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η βαρειά μυασθένεια, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό (θεωρείται φάρμακο κατηγοριάς C από τον FDA, λόγω έλλειψης δεδομένων ασφαλείας).

Ένα σοβαρό θέμα είναι τι κάνουμε με άτομα υπερευαίσθητα, που ανησυχούν έντονα με υπαρκτές ή φανταστικές ατέλειες. Συχνά προσπαθούν επίμονα να παρουσιάσουν κάποιες ατέλειες που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές από το γιατρό. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθης η μη ικανοποίηση τους από οποιαδήποτε αισθητική επέμβαση και στη προκειμένη περίπτωση από τη βοτουλινική τοξίνη και οι περισσότεροι συνάδελφοι αποφεύγουν να ξεκινήσουν μια συνεργασία ή προτείνουν κάποια δοκιμαστική εφαρμογή.

 

Οι ρυτίδες σταδιακά επιστρέφουν (μέσα σε 6 μήνες περίπου) ακριβώς στην κατάσταση που ήταν πρό θεραπείας με ΒΟΤΟΧ! Όμως επειδή έχουμε συνηθίσει τους τελευταίους 6 μήνες σε ένα πολύ πιο νεανικό πρόσωπο τώρα μας φαίνεται χειρότερο!

Σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, που έχουν ήδη σχηματιστεί βαθιές ρυτίδες, το botox έχει μικρότερη δράση, καθώς το δέρμα που πλέον έχει μειωμένη ελαστικότητα έχει ήδη «τσακίσει» στη ρυτίδα από τη χρόνια σύσπαση των μιμικών μυών. Σε αυτή την περίπτωση το botox δεν μπορεί να αποδώσει το ίδιο ικανοποιητικά όσο σε μικρότερης ηλικίας άτομα. Οι πολύ βαθιές ρυτίδες οι οποίες έχουν εγκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια θα βελτιωθούν σημαντικά μετά την θεραπεία, αλλά μπορεί να μην είναι δυνατόν να εξαφανιστούν πλήρως. Αν κάποιος έχει ρυτίδες πολλά χρόνια, στη δομή τους πλέον έχει αναπτυχθεί συνδετικός ιστός που δεν επιτρέπει την πλήρη αποπλάτυνση μετά την παράλυση του υποκείμενου μυος από το botox. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό μετά τη θεραπεία με ΒΟΤΟΧ να γίνει συμπληρωματική θεραπεία γεμίσματος των ρυτίδων με υαλουρονικό εμφύτευμα. Βέβαια πολλοί ασθενείς δεν έχουν ως στόχο την πλήρη εξαφάνιση των ρυτίδων, αλλά απλά να τις απαλύνουν (για να έχουν ένα πιο διακριτικό και φυσικό αποτέλεσμα). Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία αποκλειστικά με ΒΟΤΟΧ τους υπερκαλύπτει σε αυτήν την ανάγκη.

Το υαλουρονικό χρησιμοποιοείται για το γέμισμα των ρυτίδων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Επίσης η νεότερη αυτόλογη θεραπεία όπως το PRP (το οποίο μπορεί να συνδυάζεται με μία fractional τεχνική όπως fractional laser CO2, fractional RF, microneedling) προσφέρουν σημαντικά στην αναζωογόνηση του προσώπου και στην αντιγήρανση. Παρόλα αυτά η προσφορά της θεραπείας με ΒΟΤΟΧ στο να χαρίσει ένα νεανικότερο και πιο ξεκούραστο πρόσωπο, είναι αναντικατάστατη.