ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_wp_custommenu nav_menu=”294″ title=”ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][et_parent tab_style=”linebox” tab_animation=”bounceInUp” color_tab_txt=”#064d70″ color_act_txt=”#dd3333″ color_act_bg=”#e0e0e0″ color_content_bg=”#ededed”][et_single icon=”no-icon” tab_title=”

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ ΕΥΚΟΛΑ, ΑΠΛΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

“]Στο τριχωτό της κεφαλής μας, υπάρχουν περίπου 100-150 χιλιάδες θύλακοι τριχών.

Φυσιολογική θεωρείται μια τριχόπτωση κατά την οποία χάνονται καθημερινά 50-100 τρίχες. Απώλεια τέτοιου μεγέθους δεν πρέπει να μας προβληματίζει λόγω του ότι η τρίχα έχει έναν συγκεκριμένο κύκλο ζωής.

Ο κύκλος αυτός απαρτίζεται από τρεις φάσεις: την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή, κατά τις οποίες η τρίχα αντικαθίσταται και αναπτύσσεται ξανά.

Ποια είναι και πώς εντοπίζεται η ανδρογεννητική αλωπεκία; Εμφανίζεται και σε γυναίκες;

Η τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως και οι επόμενες που τις διαδέχονται είναι χειρότερης ποιότητας (πιο λεπτές, πιο άχρωμες και περισσότερο αδύναμες) με αποτέλεσμα την σταδιακή μετάβαση της τρίχας σε χνούδι.

Αυτό έχει ως τελικό αποτέλεσμα κάποιες τρίχες να χάνονται οριστικά. Η παθολογική απώλεια τριχών ονομάζεται ανδρογεννητική αλωπεκία. Πρόκειται για τη συνηθέστερη αιτία απώλειας τριχών από το τριχωτό της κεφαλής, κυρίως για τους άνδρες.

Ξεκινά εμφανιζόμενη συνήθως στην κροταφική περιοχή, στη συνέχεια στην κορυφή του τριχωτού και τέλος συνενώνονται αυτές οι δυο περιοχές. Οφείλεται σε κληρονομικότητα αλλά και στην επίδραση των ανδρογόνων στους κληρονομικά «ευαίσθητους» τριχικούς θύλακες.

Υπάρχει και ανδρογεννητική αλωπεκία που αφορά τις γυναίκες . Έχει εντελώς διαφορετικό πρότυπο εξέλιξης, αλλά την ίδια ακριβώς αιτιολογία.

Ποιες είναι οι κλασικές θεραπείες που διαθέτουμε για την αντιμετώπισή της;

• Συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες-ιχνοστοιχεία-μέταλλα-αμινοξέα: Αυτά προσφέρουν τα «δομικά συστατικά» της κερατίνης για την ενίσχυση της τρίχας (και των νυχιών). Έτσι, η τρίχα αποκτά «όγκο» και γίνεται πιο γερή και υγιής. Το κεφάλι που έχει πλέον καλύτερης ποιότητας τρίχες, δείχνει πιο «γεμάτο»

• Σπρέι ή αφρός Μινοξιδίλης: το φάρμακο αυτό αναστέλλει τοπικά ένα ένζυμο στη ρίζα της τρίχας (5-α-αναγωγάση). Το ένζυμο αυτό ευθύνεται για την μετατροπή της τεστοστερόνης σε μια πιο επιθετική μορφή της , η οποία βλάπτει την τρίχα.

• Χάπια φιναστερίδης: Κάνουν το ίδιο με την λοσιόν μινοξιδίλης, αλλά είναι ακόμα πιο δραστικά γιατί αποτελούν μια εσωτερική άρα και πιο συστηματική, θεραπεία.

Υπάρχουν νέες και πιο βελτιωμένες μέθοδοι;

• Η αυτόλογη μεσοθεραπεία (platelet rich plasma PRP) με την οποία τοποθετούμε αυξητικούς παράγοντες του ίδιου του ασθενούς στο επίπεδο του δέρματος που βρίσκονται τα τριχοθυλάκια (ρίζες της τρίχας)

• Το Alopecia DNA test το οποίο μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία (ακόμη και σε ένα παιδί!) ώστε να δείξει την γενετική προδιάθεση (δηλαδή την κληρονομικότητα) να αναπτύξει το άτομο αυτό ανδρογεννητική αλωπεκία.

Μελλοντικοί στόχοι οι οποίοι βρίσκονται ακόμα σε ερευνητικό επίπεδο:

• Η παραγωγή καινούριων τριχοθυλακίων (και κατά συνέπεια τριχών) από αρχέγονα πολυδύναμα stem cells (βλαστοκύτταρα) τα οποία λαμβάνουμε και απομονώνουμε από το λίπος του ασθενούς. Αυτή η εξέλιξη θα μας παρέχει περισσότερες δυνατότητες εμφύτευσης τριχών, χωρίς περιορισμό του αριθμού των τριχοθυλακίων που λαμβάνουμε από άλλη περιοχή του σώματος.

Τι είναι και πώς γίνεται η ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ (μεταμόσχευση μαλλιών);

Η εμφύτευση (μεταμόσχευση) μαλλιών (ή όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται: μεταμόσχευση μαλλιών) είναι ουσιαστικά ο μόνος οριστικός τρόπος αποκατάστασης της ανδρογενετικής και άλλων μορφών αλωπεκίας (π.χ. ουλωτική αλωπεκία) σε άνδρες και γυναίκες και εμπίπτει στη χειρουργική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Σε εμφύτευση(μεταμόσχευση) καταφεύγει κανείς όταν οι συντηρητικές θεραπείες δεν επαρκούν, η αλωπεκία είναι πια εμφανής και δημιουργεί έντονα ψυχολογικά και άλλα προβλήματα στον πάσχοντα.

Συνιστάται η εμφύτευση(μεταμόσχευση) να γίνεται παράλληλα με συντηρητική θεραπεία την οποία δεν διακόπτουμε! Προκειμένου να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το καλό αποτέλεσμα της εμφύτευσης , πρέπει να συνεχιστεί η αγωγή η οποία εμποδίζει την περαιτέρω απώλεια τριχών (π.χ με φάρμακα που αναστέλλουν την 5-α-αναγωγάση και καταπολεμούν την εξέλιξη της ανδρογεννητικής αλωπεκία) . Συνιστάται λοιπόν η συνέχιση της χρήσης λοσιόν ή αφρού μινοξιδίλης 5% και μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών, καθώς και συνεδρίες PRP (Platelet Rich Plasma) για μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Στις μέρες μας η διαδικασία της εμφύτευσης(μεταμόσχευσης) μαλλιών έχει εξελιχθεί και απλοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, που ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σχεδόν άμεσα στις δραστηριότητές του χωρίς εμφανή σημεία που να μαρτυρούν ότι υποβλήθηκε σε συνεδρία εμφύτευσης(μεταμόσχευσης) μαλλιών.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη ηλικία για να προβεί κανείς σε εμφύτευση (μεταμόσχευση) μαλλιών;

Δεν υπάρχει η «καταλληλότερη» ηλικία για να κάνει κανείς την πρώτη συνεδρία εμφύτευσης (μεταμόσχευσης) μαλλιών. Η κλινική έκφραση της ανδρογενετικής αλωπεκίας ποικίλλει σημαντικά από άτομο σε άτομο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεαροί άνδρες, ακόμη και κάτω των 20 ετών, με πολύ εκτεταμένη απώλεια μαλλιών. Αντίθετα, μπορεί να υπάρχουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών με πολύ μικρής έκτασης αραίωση.

Η ηλικία επομένως της πρώτης συνεδρίας προσδιορίζεται από την κλινική εικόνα κάθε ασθενούς και κυρίως από τον ψυχολογικό αντίκτυπο που έχει η τριχόπτωση στον συγκεκριμένο ασθενή. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσει κανείς την πρώτη συνεδρία εμφύτευσης (μεταμόσχευσης) μαλλιών σε μικρή ηλικία, όταν το πρόβλημα είναι εμφανές και να επαναλάβει, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, μερικά χρόνια αργότερα.

Υπάρχουν αντενδείξεις και σε ποιες περιπτώσεις;

Ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως π.χ ασθενείς με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, διαβητικοί, ασθενείς με διαταραχές πηκτικότητας, ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς ή άλλες ασθένειες μπορούν άφοβα να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μαλλιών, υπό την προϋπόθεση της πρότερης συνεννόησης του χειρουργού εμφύτευσης μαλλιών με τον θεράποντα ιατρό και την ανάλογη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν.

Τι να περιμένει κανείς από μια μεταμόσχευση μαλλιών;

Η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να δώσει ένα βέλτιστο αισθητικά αποτέλεσμα, κυρίως με:

Ομοιόμορφη και πληρέστερη κάλυψη παράλληλα με τον ελάχιστο τραυματισμό της δότριας περιοχής και την αποφυγή σχηματισμού ουλών.

Φυσικό αποτέλεσμα, άριστο αισθητικά με σωστή κατανομή των τριχών. Αυτό σημαίνει σωστή φορά (κατεύθυνση) των τριχών, σωστός σχεδιασμός των θέσεων εμφύτευσης στη λήπτρια περιοχή και επαναδημιουργία ενός φυσικού hairline. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση λεπτών, μονότριχων τριχοθυλακίων στη γραμμή του μετώπου σε διάταξη κυματιστή ή ζιγκ ζαγκ.

Επίτευξη της μέγιστης δυνατής πυκνότητας στην λήπτρια περιοχή , ανάλογα με τις δυνατότητες που παρέχει η δότρια περιοχή.

Ποια είναι η πιο εξελιγμένη μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών;

Η πιο εξελιγμένη μέθοδος FUE (Follicular Unit Extraction) πρωτοτυπεί ουσιαστικά στον τρόπο εξαγωγής και μεταφοράς των τριχοθυλακίων.

Στην παλαιά μέθοδο FUT-STRIP, λαμβανόταν λωρίδα δέρματος από τη δότρια περιοχή που στη συνέχεια διαχωριζόταν σε μεμονωμένα τριχοθυλάκια.

Αντιθέτως. στη μέθοδο FUE λαμβάνονται εξ αρχής μεμονωμένα τριχοθυλάκια από την δότρια (ινιακή) περιοχή, τα οποία μεταμφυτεύονται στη συνέχεια επίσης μεμονωμένα στην δέκτρια αραιωμένη περιοχή (μετωπιαία ή/και βρεγματική περιοχή).

Ποια είναι η τεχνική της επέμβασης με FUE;

Στάδιο 1

Έπειτα από την προετοιμασία του ασθενούς, πραγματοποιείται τοπική αναισθησία.

Στάδιο 2

Ο γιατρός επιλέγει και λαμβάνει προσεκτικά ένα-ένα τα τριχοθυλάκια από διάσπαρτα σημεία της δότριας περιοχής.

Στάδιο 3

Ο γιατρός μετά από προσεχτικό σχεδιασμό δημιουργεί τις υποδοχές των τριχοθυλακίων στην λήπτρια περιοχή, στην οποία θα μεταμοσχευθούν τα τριχοθυλάκια. Οι οπές είναι μικρές ώστε να μην διαταράξουν την μικροκυκλοφορία και την αιμάτωση της λήπτριας περιοχής, διασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις απαραίτητες προϋποθέσεις θρέψης, έκφυσης και ανάπτυξης των νέων τριχών.

Στάδιο 4

Το στάδιο της τοποθέτησης (εμφύτευση) των τριχοθυλακίων είναι από τεχνικής άποψης το πιο απαιτητικό της διαδικασίας. Τα τριχοθυλάκια εμφυτεύονται στις υποδοχές της λήπτριας περιοχής μαζί με τον συνεκτικό ιστό που τα περιβάλλει: όσα περιέχουν μία τρίχα τοποθετούνται κατά μήκος της μετωπιαίας γραμμής (hairline) – σχηματίζοντας εσοχές και προεξοχές όπως ακριβώς και στη φυσική έκφυση. Τα τριχοθυλάκια με 2, 3 ή 4 τρίχες καλύπτουν την περιοχή της αραίωσης όσο προχωρούμε προς το εσωτερικό του τριχωτού.

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της τεχνικής μεταμόσχευσης μαλλιών FUE;

• Δεν δημιουργούνται οι γραμμικές ουλές στην δότρια περιοχή

• Ελαχιστοποιείται ο χρόνος επούλωσης στη δότρια περιοχή

• Δεν τίθεται περιορισμός για έντονη σωματική άσκηση μετά την επέμβαση

• Μπορεί να εφαρμοστεί και σε άτομα νεαρής ηλικίας που έχουν πολύ σφιχτό δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής (μειωμένη ελαστικότητα)

• Επιτρέπει τη λήψη τριχοθυλακίων με λεπτότερες τρίχες από την περιοχή του αυχένα για την αποκατάσταση της τριχοφυΐας στην πρόσθια μετωπιαία γραμμή ή τα φρύδια

• Παρέχει τη δυνατότητα εξαγωγής τριχοθυλακίων και από άλλα σημεία του σώματος (τα γένια, τον θώρακα, την πλάτη) αν και η λήψη από την ινιακή περιοχή του τριχωτού της κεφαλής είναι πάντα προτιμότερη.

Γίνεται και αποκατάσταση φρυδιών με τη μέθοδο μεταμόσχευσης FUE;

Η αποκατάσταση φρυδιών με εμφύτευση τριχοθυλακίων απασχολεί ανθρώπους που πάσχουν από συγγενή έλλειψη φρυδιών, ή θέλουν να καλύψουν ουλές από ατυχήματα ή εγκαύματα ή ακόμα παρουσιάζουν υπερβολική αραίωση φρυδιών από αποτρίχωση ή λόγω ηλικίας. Επίσης απλά για αισθητικούς λόγους μπορεί κάποιος να επιθυμεί πιο γεμάτο και νεανικό φρύδι και αυτό επιτυγχάνεται άριστα με τη μέθοδο μεταμόσχευσης FUE

Ποιοι επιλέγουν κυρίως τη μέθοδο μεταμόσχευσης FUE;

• Αυτοί που θέλουν να ξυρίσουν το κεφάλι τους ή να έχουν κοντό μαλλί μέχρι 1εκ.

• Αυτοί που θέλουν μέχρι 1200 μοσχεύματα

• Αυτοί που δεν διαθέτουν ικανοποιητική ελαστικότητα στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής ώστε να μπορεί να γίνει λήψη strip

• Οι ασθενείς που έχουν κακή επούλωση του δέρματος και δημιουργούν άσχημες ουλές

• Οι ασθενείς που έχουν ήδη μια ουλή στην δότρια περιοχή από προηγούμενη εφαρμογή μεταμόσχευσης με strip

• Αυτοί που θεωρούν την FUE ως την πλέον σύγχρονη τεχνική

• Εκείνοι που θέλουν να επεκτείνουν τη δυνατότητα της δότριας περιοχής τους (συνδυασμός FUE &STRIP)

• Όσοι φοβούνται τις πολύ επεμβατικές διαδικασίες μεταμόσχευσης μαλλιών

• Οι ασθενείς που επιζητούν την περισσότερο ανώδυνη διαδικασία μεταμόσχευσης

Υπάρχουν επιπλοκές στην τεχνική μεταμόσχευσης FUE; Ποιες είναι;

Οι επιπλοκές της εμφύτευσης μαλλιών είναι συχνότερες στην FUT – STRIP εμφύτευση, λόγω της πιο επεμβατικής φύσης της τεχνικής.

Στην FUE είναι ελάχιστες και περιλαμβάνουν:

• Τοπική θυλακίτιδα στη λήπτρια χώρα (<0.3%) η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα με εφαρμογή αντισηπτικού σαμπουάν και αντιβιοτικής λοσιόν για μια εβδομάδα

• Οίδημα προσώπου κυρίως μετώπου που υποχωρεί σε 1 έως 2 ημέρες (<1%) , και αντιμετωπίζεται εύκολα με χορήγηση μικρών δόσεων κορτιζόνης

• “Shock loss” μετά από εμφύτευση, το οποίο όμως δεν αποτελεί επιπλοκή αλλά είναι τελείως αναμενόμενο. Προλαμβάνεται με την εξακολούθηση χρήσης μινοξιδίλης την οποία γενικώς προτείνουμε να συνεχιστεί η χρήση της για λόγους σταθεροποίησης και αναστολή στην εξέλιξη της ανδρογεννητικής αλωπεκίας

Πόση είναι η διάρκεια της επέμβασης FUE;

Η επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών με την τεχνική FUE διαρκεί αρκετές ώρες λόγω της ιδιαίτερης διαδικασίας μεμονωμένης λήψης και τοποθέτησης τριχοθυλάκιο προς τριχοθυλάκιο με το ειδικό εργαλείο .

Υπάρχει άμεση επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες;

Μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών είστε σε θέση να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν περιπτώσεις – ανάλογα πάντα με το είδος του επαγγέλματος – που η επιστροφή στην εργασία πραγματοποιείται ακόμη και την επόμενη ημέρα της επέμβασης. Ο γιατρός ενημερώνει εξατομικευμένα και δίνει συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις ανάλογα με το επάγγελμα και τις δραστηριότητες κάθε ενδιαφερόμενου.

Ο γιατρός της μεταμόσχευσης μαλλιών θα ελέγξει τη δότρια και τη λήπτρια περιοχή και αφού σας παράσχει προφορικώς και γραπτώς τις απαραίτητες μετεγχειρητικές οδηγίες, επιστρέφετε στο σπίτι ή τη δουλειά.

Πότε ξεκινά η ανάπτυξη ΝΕΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ;

Τα νέα μαλλιά αναπτύσσονται φυσιολογικά αμέσως μετά τη μεταφύτευσή τους! Σε 3-5 μήνες είναι ήδη ορατά τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία ολοκληρώνονται μετά τους 10 μήνες. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι συνήθως ένα σημαντικό ποσοστό (20%-80%) των μαλλιών της μεταμόσχευσης πέφτουν σταδιακά μετά την επέμβαση, φαινόμενο όμως που θεωρείται απολύτως φυσιολογικό δεδομένου ότι στη θέση τους μεγαλώνουν τα νέα μαλλιά. Τα μαλλιά της μεταμόσχευσης αναπτύσσονται όπως και τα υπόλοιπα μαλλιά και παραμένουν για πάντα. Λούζονται, κουρεύονται, χτενίζονται, επιδέχονται κάθε είδους κομμωτική διεργασία και δεν έχουν καμία διαφορά από τα υπόλοιπα μαλλιά!

Τι είναι και πώς γίνεται η τεχνική μεταμόσχευσης FUTSTRIP;

Με την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT-STRIP πραγματοποιείται μαζική εξαγωγή τριχοθυλακίων τα οποία λαμβάνονται από μια λωρίδα δέρματος (από τη δότρια περιοχή). Στη συνέχεια, το τριχοφόρο τμήμα δέρματος που εκτέμνεται υφίσταται ειδική επεξεργασία στο μικροσκόπιο, γίνεται διαχωρισμός σε μοσχεύματα και στη συνέχεια γίνεται εισαγωγή αυτών στην περιοχή αραίωσης.

Η μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών Strip κατ ουσία αναπαράγει τον φυσικό τρόπο έκφυσης των μαλλιών: Επειδή οι τρίχες φυτρώνουν ανά σύνολα 1 έως 4 τριχών που ονομάζονται τριχοθυλάκια, η διαδικασία της μεταμόσχευσης μαλλιών γίνεται με λήψη και μετεμφύτευση τριχοθυλακίων, δίνοντας ένα τελείως φυσικό αποτέλεσμα

Τα μοσχεύματα που προκύπτουν, ανάλογα με την τεχνική κατάρτιση και την εμπειρία της ομάδας που διενεργεί τη συνεδρία FUT, μπορεί να είναι minigrafts (μοσχεύματα με 4-8 τρίχες) ή micrografts (μοσχεύματα με 1-3 τρίχες).

Με ειδική τεχνική συρραφής της δότριας περιοχής (Τριχοφυτική Σύγκλιση–Trichophytic Closure) το μόνο που μένει είναι μια σχεδόν «αόρατη» ουλή (Invisible Scar) αντιληπτή μόνο από κοντινή εξέταση του τριχωτού της κεφαλής.

Η τεχνική Strip (FUT) είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών, σε περιπτώσεις που ο στόχος είναι η επίτευξη σημαντικής κάλυψης και πυκνότητας ακόμη και με μία συνεδρία. Αποτελεί επίσης τον πιο αποδοτικό και οικονομικό τρόπο για αποκατάσταση της αραίωσης, καθώς απαιτεί λιγότερες συνεδρίες άρα και κόστος.[/et_single][et_single icon=”no-icon” tab_title=”

Ραντεβού

“][gravityform id=”3″ name=”Ραντεβού για διάγνωση” title=”false” ajax=”false”][/et_single][/et_parent][/vc_column][/vc_row]